• YARIM ALTIN
    10.089,00
    % -0,19
  • AMERIKAN DOLARI
    34,3122
    % 0,21
  • € EURO
    37,2200
    % -0,48
  • £ POUND
    44,4322
    % 0,46
  • ¥ YUAN
    4,8234
    % 0,17
  • РУБ RUBLE
    0,3500
    % -0,49
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Kültür mantarı devlet desteği kapsamında bulunan imalat ürünlerinden bir tanesidir. Bu desteği alarak kültür mantarı üretimine katkı sağlamak isteyen vatandaşlar öncelikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na başvuru gerçekleştirebilir. TKDK adıyla da bilinen bu kurum, önemli meblağlarda mantar yetiştiriciliği hibesi sunarak ülkenin tarımsal faaliyetlerini geliştirme yönünde hizmetler verir. Bu hibe desteğini almak için, Türkiye genelindeki 42 ilde mevcut olan TKDK il koordinatörlük binalarına müracaat edilmelidir.

KOSGEB Mantar Üretimine Destek Veriyor Mu?

KOSGEB mantar üretimi desteği veren bir diğer kurumdur. Bilindiği üzere, söz konusu kurum tarafından faaliyetleri desteklenen iş kolları, “NACE kodu” olarak adlandırılan numaralama sistemi ile listelenmiştir. Bu liste üzerinde 46.31.06 numaralı NACE koduna sahip olan iş kolu ise kültür mantarı yetiştiriciliği olmaktadır. Dolayısıyla KOSGEB’den mantar yetiştiriciliği hibesi almak mümkündür.

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Belgesi Nereden Alınır?

Mantar yetiştirme sertifikası, bir vatandaşın resmi olarak mantar üretip satabileceğini belgeler. Bu sertifikayı alabilmek için, Türkiye’nin 81 ilinde mevcut olan Halk Eğitim Merkezlerine başvurmak gerekir.

Çeşitli özel kurslar aracılığı ile alınabilecek mantarcılık belgeleri resmi işlemler sırasında geçerli olmaz. Bununla birlikte, söz konusu belgeyi devlet kurumlarından temin etmemiş olan kişilerin hibe başvuruları reddedilir.

Seracılık hibe desteği nedir, nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Evde Mantar Üretimi İçin Devlet Desteği Mevcut Mudur?

evde mantar yetistiriciligi devlet destegi

Evde kültür mantarı yetiştirme son yılların en yaygın kişisel faaliyetleri arasında bulunur. Fakat bu gibi özel faaliyetler, sadece vatandaşın kendisini ilgilendirdiğinden ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak düzeyde bulunmadığından, devlet desteklerini hak edemez.

Evde mantar yetiştirerek bu ürünleri yakınlarına satan ve kendi kendine para kazanan pek çok vatandaş mevcuttur. Fakat bu vatandaşların gerçekleştirdiği üretim faaliyetleri belgelenmiş statüde değildir. Dolayısıyla mantar yetiştiriciliği hibesi, ev içinde üretim yapanları kapsam içine alan bir destek olmamaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği teşvik kapsamında TKDK ve KOSGEB kurumlarının çeşitli desteklerini alabilir. Bu kurumlar ise birbirlerinden farklı olduğu için, başvuru kanalları farklılık gösterir. TKDK, kurulmuş halde faaliyet gösteren mantar işletmeleri için hibe desteği sağlarken KOSGEB’in sunduğu destekler, henüz kurulmuş olmayan mantar işletmeleri içindir. Bununla birlikte yeni kurulmuş mantar yetiştirme işletmeleri de KOSGEB’e başvuruda bulunma hakkına sahiptir.

TKDK üzerinden hibe başvurusu yapacak olan mantar yetiştiricileri, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi destekleme kapsamında sunduğu IPARD desteğine tabi olarak hibe alır. Bunun için ilk şart, IPARD programının uygulandığı 42 ilden herhangi birinde ikamet ediyor olmak ve söz konusu tarım faaliyetini bu illerden birinde gerçekleştirmektir. TKDK destek illeri ise aşağıdaki bağlantı üzerinden haritalı olarak görüntülenebilir:

  • https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/Destekleneniller

Bu illerden birisinde bulunan mantar yetiştiricileri, söz konusu ilin TKDK müdürlüğüne başvuru yapabilir.

KOSGEB’den hibe desteği almak isteyen mantar yetiştiricileri ise kuruma başvuru yaparak eğitim programlarına dair bilgi almalıdır. Çünkü KOSGEB, hibe desteği sunacağı her işletmeciyi bir süre eğitim programına dahil eder. Bu eğitim programı tamamlandıktan sonra kurumun isteyeceği belgeleri hazırlamak ve eksiksiz olarak ibraz etmek lazımdır.

Kültür Mantarı Yetiştirmek İçin Nereye Başvurulur?

Henüz bir işletme kurmuş olmayıp, kültür mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmak ve devlet desteğiyle ilk yatırımlarını gerçekleştirmek isteyenler KOSGEB’e başvurmalıdır. KOSGEB, gerekli eğitim süreçlerine tabi tuttuğu başvuru sahiplerine bazı yardımlar da sunarak onları iyi birer üretici haline getiren bir kurumdur.

Bununla birlikte, ilk olarak kendi işletmesini açıp daha sonra hibe başvurusu yapmak isteyenler Halk Eğitim Merkezlerinden sertifika almak zorundadır. Yani bu iş kolunda yeterli üretimin sağlanabileceğini belgeleyen bir yeterlilik belgesine sahip olmak en öncelikli şartların başında gelir. Evde mantar yetiştiriciliği yapmak için ise herhangi bir yere başvurmaya gerek yoktur. Küçük ölçekli olarak bir oda içerisinde ya da bahçede hobi amaçlı üretimler gerçekleştirilebilir.

Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

kultur mantari nasil uretilir

Kültür mantarı yetiştirme hakkında üretici için gerekli olacak tüm bilgiler, devletin ilgili kursları aracılığıyla sunulur. Bununla birlikte, mantar üreticiliği yapma düşüncesine sahip olan ve bu konuda çeşitli araştırmalar gerçekleştiren vatandaşlar bazı konulara dair öncelikli olarak bilgilenmelidir. Mantar yetiştiriciliği konusundaki önemli birkaç detay ise şunlardır:

  • Mantar yetiştiriciliği yapılacak arsa çok eğimli olmamalıdır.
  • Uygun arazide kurulacak olan tesisin bazı ekipmanlarla donatılması gerekir. Yani sadece birkaç çadır kullanılarak mantar üretimi sağlanamaz. Örneğin aspiratör, termometre, pülverizatör ve higrometre bu ekipmanların en başında gelir.
  • Üretim açık alanda yapılacaksa, çevrenin fazla ağaçlık olmaması lazımdır. Çünkü kompostlara yani yetişen mantarların bulunduğu torba ya da kasalara yaprak temas etmesi istenmeyen bir durumdur.
  • Mantarlar özel torbalarda veya kasalar içinde yetiştiğinden dolayı, işletmenin kurulacağı yer tarıma elverişsiz olmalıdır. Çünkü zaten toprak kullanılmayacağı gibi, verimli arazilerin şart olduğu daha başka tarımsal üretim çalışmalarını engellememek ekonomik anlamda çok önemlidir.
  • Mantarın kompost içindeki ilk üremesi sırasında ortam sıcaklığı en az 20 derece – en fazla 25 derece olmalıdır. Mantarın baş verme adıyla da bilinen olgunlaşma evresi için sıcaklık en az 15 derece olabilirken en fazla 18 dereceye çıkabilir.
  • Mantar yetiştiriciliği yapılan ortamın nem miktarı tüm evreler için sabittir. Bu oran ise yüzde 70 – yüzde 90 arasıdır.

Kadın çiftçi destek projeleri 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.

Mantar İşi Para Kazandırır Mı?

Mantar yetiştiriciliği hibesi alarak seri üretime geçen pek çok yetiştirici mevcuttur. Bu sebepten dolayı kültür mantarı yetiştiriciliğinin kazançlı bir iş olduğu söylenebilir. Fakat tarımsal faaliyetlerle hiçbir alakası olmayıp sırf maddi kazanç elde etmek için bu sektöre yönelenler, alınan kurslara rağmen iş detaylarına pek hakim olamadıklarından büyük zararlar yaşayabilir. Tarımsal üretime ilgisi olmayanların bu işe başlamaları tavsiye edilmez.