• YARIM ALTIN
    8.553,00
    % 0,09
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5972
    % 0,35
  • € EURO
    34,8200
    % 0,19
  • £ POUND
    40,3946
    % -0,54
  • ¥ YUAN
    4,5018
    % 0,15
  • РУБ RUBLE
    0,3499
    % 1,00
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Kredili Mevduat Hesabı Ne Demek?

Kredili Mevduat Hesabı Ne Demek?

Kredili yatırım hesabı, kredi verenin öncesinde tüketiciyle kararlaştırarak belirli bir limit dahilinde tüketicinin yatırım hesabında olan aktiften fazlasının kullanılmasına izin verilen sözleşmedir. Banka hesabında bulunan mikrokredi anlamına da gelmekte olup, bankalar şirket politikalarına ve iç işleyişlerine göre kredili yatırım hesabına, esnek hesap, ek hesap, hızlı hesap gibi adlar verip farklı özellikler ile hizmete sunabilmekteler. Kredili mevduat hesabı limit şartı direkt olarak başvuru yapılan banka tarafından karar verilmektedir. Bankalar limiti belirlerken müracaat eden kişinin gelirini ve kredi notunu değerlendirirler. Üst kredili mevduat hesabı limiti genellikle aylık gelirin en çok 3 katı şeklinde limit konulur.

Kredili Mevduat Hesabı Faiz Oranı Nedir?

Kredili yatırım hesabı faiz oranı, azami akdi ve gecikme faiz oranları olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen azami oranları geçemez. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın belirlediği akdi faiz oranı aylık olarak %1,40, gecikme faiz oranı aylık olarak %1,70 olarak belirlenmiştir. Gecikme harici durumlardan yansıtılacak en fazla faiz oranına akdi faiz denilmekte olup, kredili mevduat hesabı için bu faiz oranlarını aşacak faiz geçerli olmamaktadır. Kredili mevduat hesabı için hesaplanmış olan faiz, bir tarih seçilmediyse eğer bankaların genelinde her ayın son günü hesaba yansıtılmakta ve günlük hesaplanmaktadır. Kredili mevduat hesabından çekilmiş olan para gün içinde ödenirse 1 günlük faiz yansıtılır. Bu faiz hesaplaması hafta sonu ve resmi tatillerde de geçerlidir.

Kredili Mevduat Hesabından Hangi İşlemler Yapılır?

Kredili yatırım hesabından eğer hesapta yeterli miktar bulunmazsa EFT ve havale ile fatura ödeme talimatı kredili mevduat hesabından verilebilir. Bu ödemeler kredili mevduat hesabı aracılığıyla otomatik ödenmesi istenmiyorsa bu durumun bankaya beyanı gereklidir. Hesapta bulunan para gibi, belirlenen kredili mevduat hesabı da aynı şekilde kullanılmaktadır. Bankanın ATM’si, şubesi veya internet sitesi üzerinden kredili mevduat hesabı hizmeti alınabilir.

Hangi banka gümüş hesabı açıyor? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabı Nasıl Kullanılır?

kredili mevduat hesabi kullanimi

Kredili yatırım hesabı, ATM işlemi yaparken banka hesabının kartı ile para çeker gibi kullanılabilir. Aynı zamanda alışveriş sırasında banka kartı pos cihazlarında kullanım imkanı varsa, kredili mevduat hesabında belirlenmiş limit ile alışveriş yapılabilir. Kredili mevduat hesabından kullanılan miktarlar bankaların belirlediği koşullara dayanarak taksitlendirilebilir. Gecikme dönemine girilmeden taksitlendirme isteği bankalara iletilmelidir. İletilmediği durumlardan taksitlendirme talebi kabul edilmeyebilmektedir. Bu talep bankanın çağrı merkezleri aracılığıyla iletilebilir. Kredili mevduat hesap limit artırımı yapılmak istendiği zaman ilgili bankaların müşteri hizmetlerine ulaşarak bilgi almalılardır. Bazı bankaların internet bankacılığı aracılığıyla ve bankanın mobil şube uygulaması ile limit artırım talebinde bulunabilir ve limit artırımı için müracaat edilebilir. İlgili bankalar ise yapacakları kontroller sonrası eğer uygunluk sağlanırsa limit artırımı için onay vermektedirler.

Kredili Mevduat Hesabı Asgari Ödeme Miktarı

Kredili yatırım hesabı asgari ödeme miktarı, bankalara göre değişmekte olup genellikle bankaların bu hesap türü için asgari ödeme kuralları şu şekildedir;

  • Kullanılmış olan kredili mevduat hesaplanan faiz miktarı, faiz için hesaplanmış vergiler ve basılı ekstre bedeli asgari ödeme miktarını oluşturmaktadır. Kullanılmış olan anapara harici ödemeler asgari miktarı yansıtılmakta olup bu hesaplama türü bankalarda sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Hesap kesim tarihinde olan faiz ve vergiler de dahil toplam borcun %30’u asgari ödeme bedeline dahildir.
  • Faiz ve vergi dışındaki dönem borcunun %5’i asgari ödeme bedeline dahildir.

Kredili Mevduat Hesabı Son Ödeme Tarihinin Belirlenmesi

Kredili yatırım hesabı son ödeme tarihi, banka işleyişine göre farklılık gösterebilmekte olup, genellikle ay sonu kesim tarih olarak belirlenir. Bu hesap kesim tarihinden 10 gün sonrası son ödeme günüdür. Asgari ödeme miktarı son ödeme gününe kadar ödenmez ise kredi notu raporunda geç ödeme yapıldığına dair bilgi belirtilecektir. Bazı bankalarda on iki ay taksit seçeneği ile ödeme imkanı sağlarken bazı bankalar ise üç ay erteleme ile ödeme imkanı sağlamaktadır. Bu imkanlardan yararlanıp kullanılan bankanın internet sitesi, mobil şubesinden ödemeler bölümünden ek hesap borcu ödenebilir. Vadesiz hesap aracılığıyla hesaba para yatırarak ödeme yapılabildiği gibi aynı zamanda isteyenler bankaların şubelerinden veya bankaların ATM şubelerinden ödeme gerçekleştirebilirler. Ayrıca kredili mevduat hesabı  kesim tarihi değiştirilebilmektedir. İki ay art arda ödenmeyen dönem borçları için gecikme faizi uygulanmakta olup, yasal takip süreci başlatılmaktadır. Borcun ödemesinin yapılmaması halinde üçüncü ay haciz işlemleri başlatılarak borçlu kişinin maaşına dörtte bir olacak şekilde el konulmaktadır. Kredili mevduat hesabı limitleri diğer kredilere göre daha az olduğu için bankalar çalışmayan kişilere kredi vermek için onay sürecinde esnek davranabilmektedir.

Kredili Mevduat Hesap İşlemlerinde Vergi

vergilendirme kredili mevduat hesabi

Kredili yatırım hesap işlemlerinde vergi, alınan faize Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu %15 ve Banka Sigorta Muamele Vergisi %5 olmasıyla toplam olarak %20 oranında vergi ödenmektedir. Kredi notu düştüğünde kredili mevduat hesabının iptali bankalara göre değişmekle beraber iptal edilebilmektedir. Çoğu bankanın bu şekilde kredi notu denetimi olmadığı sebebiyle iptal durumu çoğunlukla yaşanmamaktadır. Kredi ödemeleri çekilmesi istenmediği takdirde bu durum bankaya iletilmelidir. Aksi takdirde kredi ödemelerinin hepsi tanımlı olan kredili mevduat hesabından otomatik olarak çekilmektedir. Kullanılmayan kredili mevduat hesapları için banka hiçbir ücret veya masraf talep etmemektedir. Böyle bir durumda kredili mevduat hesabı için tanımlı sigorta olup olmaması dikkate alınmalıdır. Banka onayı alınarak birden fazla kredili mevduat hesabı kullanılabilir.

Kredili Mevduat Hesabı İçin Dosya Gideri Bulunur Mu?

Kredili yatırım hesabı için dosya gideri, Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği kapsamında bahsi geçen kredi ve kredi kartlarından yapılan avans işlemleri için ücret tahsil edilmez ifadesine istinaden bankalar dosya masrafı talep etmemektedirler. Eğer posta yoluyla hesap özeti talebi yapıldıysa ve gecikme olması sebebiyle bildirimlerden 1 ile 3 TL arası ücret talep edilebilmektedir. Gecikme bildirimi olmazsa eposta veya SMS’ler için herhangi bir ücret talebi olmamaktadır. Kullanıcının izni dahilinde kredili mevduat hesap işlemlerinde sigorta olması sağlanabilmektedir. Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği’nin 13. maddesi gereğince kesintisiz olarak, en az yüz seksen gün süreyle hiçbir hesabı hareket görmeyen finansal tüketicilerden bu süre zarfında hesap işletim ücreti alınmamaktadır. Ödeme yapılmayan hesap işletim ücreti için uygulama tarihi itibarıyla en çok son on iki aylık süreç için sonradan ödeme yapılmak üzere bekletilebilir. Finansal tüketici hesap işletim ücretinin ödenmesi amacıyla ücrete zorunlu tutulmamaktadır.

Thodex hesabı nasıl açılır? Yazısına göz atabilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabı Kapatma

Kredili yatırım hesabı kapatma, açılmış olan kredili mevduat hesabı kapatılmak isteniyorsa ilk önce kullanılmış olan kredi miktarının tamamen ödenip kapatılması gerekmektedir. Bu işlem genellikle eksiden artıya geçmek olarak tabir edilmekte olup, hesap eksiye düştüğü için eksi hesapta olan borç tamamen ödenerek borcun kapatılması gerekmektedir. Kredili mevduat hesabının kapatılması için yapılması gereken, ilgili bankanın internet sitesi üzerinden veya bankanın mobil şubesi üzerinden hesap girişi yapıldıktan sonra hesaplar bölümünden hesabı kapatma kısmına geçilerek işlem tamamlanabilir. Bankaların kredili mevduat hesabı isimleri farklı isimlerde kullanılabilmektedir.

YORUMLAR YAZ
  • Vadeli Altın Hesabı Nedir? – Kredi Teşvik | Devlet Teşvikli Krediler3 yıl önce
  • […] Kredili mevduat hesabı ne demek? Yazısını inceleyebilirsiniz. […]