• YARIM ALTIN
    9.054,00
    % -0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    34,0185
    % 0,09
  • € EURO
    37,7726
    % 0,21
  • £ POUND
    44,7454
    % 0,12
  • ¥ YUAN
    4,8020
    % 0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3816
    % 0,49
  • BITCOIN/TL
    1878176,214
    % 2,07
  • BIST 100
    %

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir, Başvuru Nasıl Yapılır

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir, Başvuru Nasıl Yapılır

Esnaf kefalet kavramı, bankadan kredi alacak olan esnaf için ilgili devlet kurumunun kefil olması anlamına gelir. Böylece yüksek tutarlarda krediye ihtiyaç duyan esnaf ve sanatkarların hiçbir sorun yaşamadan kredi kullanabilmesi devlet tarafından sağlanmış olur. Bu kredi türünden faydalanabilmek için esnaflara ve sanatkarlara sunulmuş olan imkan, ESKKK (Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi) ile çeşitli şartlar altında ortak olup Halkbank üzerinden kredi alabilme imkanıdır. Devlet destekli olarak esnaf kefalet kredisi almak isteyenler, öncelikle ESKKK ile ortaklık sağlamalıdır.

ESKKK Ortaklığı Nedir? ESKKK Ortaklığı Ne İşe Yarar?

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) ortaklığı, çeşitli kredi işlemlerini gerçekleştirebilmek için kefil arayan esnafların bu gereksinimini karşılamak için oldukça önemlidir. Bu ortaklık sayesinde, bir devlet bankası olan Halkbank üzerinden esnaf kefalet kredileri çekmek mümkün hale gelir.

Bu kooperatifin esnaf ve sanatkarlar için sunduğu destek, vadesinde ödenemeyen kredi borçlarını ilgili vatandaş yerine karşılamasıdır. Ayrıca esnafın ya da sanatkarın yerine ödenen kredi borçları daha sonra borç sahibinden temin edilir. Eğer bir esnaf, bankaya olan borcu kooperatif tarafından ödendikten sonra söz konusu kooperatife de borcunu ödeyemezse faizli olarak para cezasına çarptırılır.

Devlet destekli kobi kredisi nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

ESKKK Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

eskkk basvuru kosullari

ESKKK kredisi olarak isimlendirilen herhangi bir kredi yoktur. ESKKK, kredi almak isteyen esnafın ya da sanatkarın kefili olarak bu işlemlerin sorunsuz bir biçimde hallolmasını sağlayan ve kredi sürecinde aracılık yapan kurumun adıdır. Esnafların ve sanatkarların bu yolla kredi aldığı kurum ise Halkbank’tır. Fakat doğrudan doğruya Halkbank’a başvurmadan önce ESKKK ortağı olmak ve kredi kullanımı hakkındaki dilekçeyi bu kuruma iletmek gerekir. ESKKK ortaklık şartları ise şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Hukuken esnaflık ya da sanatkarlık olarak tanımlanmış bir iş kolunda hizmet vermek
  • Esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı olmak  
  • Esnaf ve sanatkarların kredi kullanımını kolaylaştırmaya yönelik hizmet veren daha başka bir kooperatife üye olmamak
  • ESKKK tarafından yapılan arşiv incelemesinden olumlu sonuç almak

Bu şartları yerine getiren her esnaf ya da sanatkar, ESKKK’ya dilekçe ile başvuru yapar. Söz konusu dilekçe ile birlikte talep edilmesi mümkün olan diğer evrakların detaylı olarak ilgili kurumdan öğrenilmesi gerekir. Eğer ESKKK başvurusu olumlu sonuçlanacak olursa, en geç 15 gün içinde başvuru sahibine bilgilendirme yapılır. Ayrıca söz konusu bilgilendirme, yazılı evrak olarak adrese iletilecektir.

Kooperatife ortak olan yani üyeliği onaylanmış olan esnaflar ve sanatkarlar, kredi başvurusunu da aynı kurum üzerinden gerçekleştirir.

Esnaf Kefalet Kredisi İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Esnaf kefalet kredi başvurusu, ESKKK’ya üye olunduktan sonra gerçekleştirilir. Yani esnaf ve sanatkarlar, devlet desteği alarak kefalet usulü ile kredi başvurusu yapmak için öncelikle ESKKK kurumuna bu taleplerini iletmek zorundadırlar. ESKKK, kendisinden kefalet talep eden başvuru sahibi için Halkbank’a müracaat etmeden önce bazı araştırmalar yapar. Bu araştırmaların olumlu sonuçlanması halinde esnaftan ya da sanatkardan ilgili evraklar talep edilir ve kredi başvurusu Halkbank’a sunulur. Halkbank, kredi talebi kendisine iletilen vatandaşın çeşitli yeterliliklere sahip olup olmadığını araştırır ve duruma göre bildirimde bulunur.

Esnaf Kredisi Geri Ödemesi Ne Kadardır?

Esnaf kefalet kredisi geri ödeme açısından çeşitli kolaylıkların mevcut olduğu bir kredi türüdür. ESKKK ile ortak olup bu kurumun kefaleti aracılığıyla Halkbank’tan kredi alan esnaflar sel, yangın, deprem ve benzeri olağanüstü durumlarda borçlarını erteleme hakkına sahiptir. Fakat normal şartlar altında, bankaya ödenemeyip ESKKK tarafından karşılanmış olan borçlar derhal ilgili kuruma ödenmek zorundadır.

Esnafa ait kredi sicilinin bozulmaması için kredi borçlarını en kısa sürede karşılayan ESKKK kurumu, kefalet görevini yerine getirebilmek maksadıyla geri ödemelerin mümkün olduğu kadar çabuk gerçekleştirilmesini talep eder. Bankaya olan kredi borcu kooperatif tarafından karşılanan bir kimse, söz konusu kredinin miktarına bağlı olarak belirlenen geri ödemeyi yapmayacak olursa 90 gün geçmeden hakkında icra takibi başlatılabilir.

Esnaf Destek Kredisini Kimler Alabilir?

Esnaf destek kredileri, çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına yönelik verilen hizmetlerdir. Bu kredi imkanlarından faydalanabilecek olan vatandaşlar ise öncelikle vergi mükellefi olmak zorundadır. Fiilen esnaflık icra etmek, sigorta girişi bulunmak ve kredi notu yeterli düzeyde olmak gibi çeşitli şartlar söz konusudur. Yani kredi sicili problemli olan esnafların esnaf kefalet kredisi alabilmesi ya da daha farklı bir kredi hizmetinden faydalanması mümkün değildir.

KOSGEB kredisi veren bankalar 2021 Yazısını inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Hibe Kredisi Kimlere Veriliyor?

kosgeb hibe kredisi verilen kisiler

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından verilen tüm hibe destekleri, henüz kurulmuş olan ya da kısa bir süre önce kurulan işletmeleri kapsar. Ayrıca KOSGEB kredileri sadece esnafları ve sanatkarlar için değil, daha başka sektörlerde hizmet verenler için de kullanıma açıktır. KOSGEB tarafından sunulan başlıca destekleri ise şöyle sıralanabilir:

  • İmalatçı mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programı: COVID 19 salgınından etkilenmiş olan Ar – Ge ve bilişim işletmelerine sunulur. Program için ayrılan toplam bütçe 5 milyon Türk Lirası’dır.
  • Geleneksel girişimci destek programı: Kurum tarafından “geleneksel girişimcilik” kapsamında kabul edilen iş kollarına yönelik yapılan desteklerdir. Teknolojik üretim faaliyetleri dışında kalan pek çok çalışma alanı bu kapsamdadır. İlgili işletmelerin faydalanabileceği en yüksek hibe tutarı ise 65.000 TL düzeyindedir.
  • İleri girişimci destek programı: Ar – Ge ve bilgisayar temelli hizmet faaliyetleri gerçekleştiren girişimcilere destek sunan programdır. Bu kapsamda, başvuru sahipleri 365.000 TL’ye kadar hibe desteği alabilir.

KOSGEB tarafından yeni ve küçük işletmelere sunulan bu başlıca kredi hizmetleri, esnaf kefalet kredisi ile karıştırılmamalıdır.