• YARIM ALTIN
    8.522,00
    % 0,27
  • AMERIKAN DOLARI
    32,6012
    % 0,38
  • € EURO
    34,8074
    % 0,20
  • £ POUND
    40,6003
    % 0,00
  • ¥ YUAN
    4,5031
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3472
    % 0,24
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Stellar Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Stellar Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Stellar dijital para birimi olarak sanal borsalarda yerini almıştır. Dünyadaki bankasız nüfusun finansal hizmetlere erişmesine yardımcı olmayı hedefleyen bir kripto para birimidir. Ayrıca para birimleri arasında transfer işlemini de daha ucuz ve daha hızlı hale getirir. Stellar’ın var oluşu, para gönderme söz konusu olduğunda mevcut finansal sistemin anlaşılmasına dayanır. Günümüzde kullanılan sistemde birine para göndermek istendiğinde banka hesabına ve karşı tarafın hesap bilgilerine ihtiyaç duyulur.

Birçok uluslararası banka, bankaların diğer bankalara hesap sahiplerinden para çekmeleri gerekip gerekmediğini bildirmek için SWIFT sistemini kullanır. Gönderici ve alıcı arasında gerçekleşen transfer süreci, uzun ve zahmetli olabilir. Banka hesabı bulunmazsa işler daha da zorlaşabilir. Stellar’ın amaçladığı durum, bu adımların çoğunu kaldırmak ve geleneksel anlamda banka hesabı olmayan kişilerin istedikleri yere kolayca para göndermesine olanak tanımaktır.

Stellar Kim Tarafından Bulunmuştur?

stellar mucidi

Stellar kurucusu Ripple’ın da kurucuları arasında yer alan Jed McCaleb olarak bilinir. 2014 yılında tam olarak Stellar’a odaklanmak için Ripple ekibinden ayrılmaya karar vermiştir. Bunun yanı sıra Stellar’ın destekçileri arasında WordPress’in kurucusu, Angellist, Stripe ve Y Combinator’ın başkanı da yer almıştır. Kronolojik olarak Stellar’ın gelişimi şu şekildedir:

  • 2014: Jed McCaleb, Stellar’ın gelişimine odaklanmak için Ripple’dan ayrılmıştır.
  • Nisan 2015: Stellar Development Foundation, Stellar’ın nasıl çalışacağı üzerine bir teknik inceleme yayınlamıştır.
  • Kasım 2015: Stellar ağı hayata geçirilmiştir.
  • Ekim 2017: Stellar ve IBM, küresel ödemelerin hızını artırmak için bir ortaklık üzerinde anlaşmıştır.

Stellar’ın Özellikleri Nelerdir?

Stellar’ın sahip olduğu nitelikler kripto paralar arasında özel olmasını sağlamıştır. Bu özellikler şu şekilde listelenmiştir:

  • Stellar, herkesin parayı sınırlar arasında hızlı ve az miktarda transfer ücreti ile taşımak için kullanabileceği bir ödeme sistemine bağlayabilen platform olarak tanımlanabilir.
  • Stellar, sahip olduğu ekip ile dünyanın her yerinden insanlara para transferi yapılmasına yardımcı olmak için kurulan bir ödeme ağıdır.
  • Lumens (XLM), sonuç olarak ortaya çıkan bir kripto para birimidir. Her ikisi de Stellar.org adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından düzenli olarak denetlenir.
  • Stellar’ı kullanmak için, ağda “anchor” denilen bölüme para yükleme işlemi gerçekleştirilir. Bu bölüm Stellar ağında yer alan bir PayPal veya banka olarak düşünebilir. 
  • Stellar ağından yapılan transferlerin ücreti 0,00001 XLM olarak belirlenmiştir. 
  • Hız maliyetle eşleştirildiği için yurt dışına para göndermek çok daha kolay ve daha ucuz hale gelmiştir.
  • Ağ, diğer kripto para birimleri ile otomatik bir para birimi değişimi sağlar. 
  • Herhangi bir dönüştürme işlemi için üçüncü bir tarafa ödeme yapma durumu söz konusu değildir.
  • Stellar ağı, şirketlerin hızlı işlem süreleri ve düşük ücretlerinden faydalanması için Lumens’in üzerinde kendi token’larını oluşturmalarına yardımcı olur. 
  • Stellar ağında para transfer maliyeti, birçok insanın ağı rahat bir şekilde kullanmasına izin vermek için düşük tutardadır.

Devlet destekli konut hesabı nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Stellar Üretimi Nasıl Yapılır?

Stellar oluşturulması, Stellar Network’un ilk ortaya çıkışında 100 milyar XLM üretilmesiyle başlamıştır. Stellar’ın arkasında kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Lumens Vakfı, Lumens’in dağıtımı için başkanlık yapmıştır. XLM isteği aslında Stellar tarafından kontrol edilir. Stellar’ın borsalarda dolaştığı görülür. Ancak bunların saklanması ve yönetilmesi için Stellar uyumlu bir sanal cüzdana ihtiyaç duyulur.

XLM Yatırım Yapılacak Bir Kripto Para Mıdır?

XLM’ye yatırım yapılması bazı araştırmacılar tarafından tercih edilse de tam tersini düşünenler de vardır. Kripto para birimleri fiyat açısından sürekli değişken olduğu için parada ani kayıplar meydana gelebilir. Yatırımcının yeterince araştırma yapmadan bir kripto para birimine yatırım yapması önerilmeyen bir durumdur. İşin içinde kaybetmek olduğu için borsaya yatırılan paranın kaybı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Para yatırdıktan sonra grafiklerin takip edilmesi gerekir. XLM Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların yanında daha az yatırım amaçlı düşünülür. Ancak, dünyanın her yerinden daha fazla insanın para transfer işlemini gerçekleştirmesi için XLM’yi kullandığında farklı bir durum ortaya çıkabilir.

Stellar Ne İşe Yarar?

stellar niceligi

Stellar’ın görevi ağ üzerindeki işlemlerin kontrolü yapıldığında onay süresinin çok hızlı gerçekleşmesi ve neredeyse iki saniyeye kadar düştüğünü gösterdiğinde anlaşılır. Bu hızdan dolayı akıllı sözleştirme oluşturmak, yeni tokenler yaratmak ve akıllı sözleşmelerin yürütme işlemleri açısından Stellar bir adım öne çıkar. Stellar için ne işe yarar sorusunu soranlara hızlı işlem gücü gibi örnekler verilebilir.

Stellar Nereden Alınır?

Stellar kripto parasının alınacağı yer sanal borsalardır. Türk Lirası kullanarak Paribu gibi yerli birçok borsa mecrası üzerinden yatırımcılar alım işlemlerini sorunsuz bir şekilde yapabilir. Herhangi bir şekilde BTC aktarımı ve sonrasında alım işlemine gerek kalmaz. Doğrudan alım yapabilen kripto para birimlerinden bir tanesi Stellar olmuştur ve bu aşamada yabancı borsa kaynaklarına da ihtiyaç duyulmaz.

Stellar Nasıl Alınabilir?

Stellar’a sahip olmak için yatırımcı borsa hesabınıza giriş yapmalıdır. Daha sonra Stellar alım işlemi için XLM’e tıklayarak TL karşılığında hızlı bir şekilde alım gerçekleştirilebilir. Az önce de bahsedildiği gibi BTC transferi ve karşılığında alım gibi bir süreç yoktur. Direkt olarak Stellar alabilir ve istenilen işlem gerçekleştirilebilir.

Stellar Madenciliği Nasıl Yapılır?

Stellar mining işlemi diğer adıyla madencilik eylemi Stellar kripto parasında geçerli değildir. Eğer madencilik ile kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar varsa farklı kripto para birimleri ile bu işlemi gerçekleştirebilir. Stellar bu madencilik işlemi için uygunluk göstermez ve kullanıcılarına bu tarz bir fırsat sunmaz.

Stellar Geleceği Olan Bir Kripto Para Mıdır?

Stellar’ın (XLM) geleceğini parlak olarak gören birden fazla yatırımcı vardır. IBM ile iş birliği yapan Stellar, kısa süre önce Ukrayna’nın resmi para birimi Grivna’yı dijitalleştirmek amacıyla Ukrayna hükümeti ile anlaşmıştır. Bu yapılan anlaşma hem Stellar hem de XLM için bir dönüm noktası olmuştur. Fakat XLM’in fiyatı, bu gelişme sonrası önemli bir artış yaşamıştır. Ukrayna’nın yanı sıra bankalar da Stellar ağını kullanmaya gönüllü hale gelmiştir.

Stellar, son yıllarda köklü Alman bankalarından biriyle de ortaklık yaparak Stellar ağı üzerinde bir stabil kripto para çıkaracağını duyurmuştur. Aynı zamanda ödemelerde ABD’de bankaların stabil kripto paraları ve halka açık ağları kullanmasına izin verilmiştir. Dolayısıyla bu tarz bir izin, Stellar gibi ağların bankalar tarafından kullanımında oldukça önemlidir.

XLM ve XRP Arasındaki Fark Nedir?

XLM’nin XRP’den farkı arz farkı olarak ortaya çıkmıştır. XRP’nin arzı 100 milyar olarak biliniyor iken XLM bu rakamın yarısı yani 50 milyar olarak bilinir. Stellar’ın kodu, ilk etapta sıfırdan yazılmadan önce Ripple Labs’in kullandığı protokole bağlıdır. Bu durumda Stellar’ın kurucusunun aynı zamanda Ripple’ın kurucularından biri olmasının etkisi vardır. 2015 yılından sonra ise Stellar ve Ripple’ın hiçbir kodu ortak olmamıştır.

Stellar, Ripple’dan farklı şekilde, bir ICO düzenleyip fon toplamamış ve amacı kâr elde etmek olmamıştır. Stellar aynı zamanda Ripple’ın aksine bir platformdur. Ripple’da sunulmayan akıllı sözleşmeler ve Dapp’lerin Stellar üzerinde geliştirilmesi ve kullanılması olası bir durumdur. Ripple’a da yakın zamanda akıllı sözleşme desteği geleceği söylenmiştir.

Devlet destekli hangi işler yapılabilir? Yazısına da göz atabilirsiniz.