• YARIM ALTIN
    9.074,00
    % -0,03
  • AMERIKAN DOLARI
    34,0505
    % 0,01
  • € EURO
    37,5996
    % -0,10
  • £ POUND
    44,5525
    % 0,01
  • ¥ YUAN
    4,7806
    % -0,14
  • РУБ RUBLE
    0,3743
    % -0,47
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nedir, Nasıl Alınır?

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nedir, Nasıl Alınır?

Mantar üretimi yapmak isteyen girişimciler için IPARD-2 ile 2021 yılında TKDK’dan tam destek hibesi oluşturuldu. Bu kapsamda bireylerin hazırlayacakları proje ile devletten hibe alarak kültür ya da istiridye mantarcılığı yapmak isteyen çiftçiler girişimlerini kolayca yapabilecek. Girişimciler, 302-1 Tedbir kodu ile TKDK üzerinden %65’e varan mantarcılık yatırımları için hibe alabilirler. Mantar yetiştiriciliği hibe desteği kapsamında TKDK haricinde ayrıca Ziraat bankasının “Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim” kredileri sayesinde de bireyler sermaye sorunlarını kolaylıkla çözebilmektedirler. KOSGEB’den toptan ve perakende mantar ticareti yapma durumunda bireyler, yine hibe alabilmektedirler.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Hangi Kurumlar Destek Verir?

Mantar yetiştiriciliği hibesi için destek veren onaylı birkaç kurum bulunmaktadır. Artan mantar üretimi ile birlikte girişimler, bu alanda gelişim göstermektedir. Bunun için ise devlet destekli kurumlardan hibe alınabilir. Mantar yetiştiriciliği için devlet tarafından onaylı hibe desteği veren kurumlar şu şekildedir:

  • TKDK: Destek vermiş olduğu illerde 302-1 Çiftçilik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi tedbir kodu ile yapılan yatırım için %65’e varan hibe desteği sağlamaktadır.
  • KOSGEB: 46.31.06 NACE koduyla ‘Kültür Mantarı Toptan Ticareti’ yapmak isteyen bireyler için KOBİ’lere destek vermektedir. Yeni girişimcilere bu alanda atılımda bulunmaları neticesinde iki senelik program üzerine 60.000 Türk Lirası hibe olanağı sağlamaktadır.
  • Ziraat Bankası: Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim konusuyla bu konuda girişimde bulunacak çiftçilere 2.500.000 Türk Lirası kadar faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Geri ödemeleri ise 7 yıl vadeye kadar uzanmaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği İçin Gerekli Şartlar

mantar yetistiriciligi devlet destegi icin gereken kosullar

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği için gerekli koşullar bu konuda girişimde bulunacak bireyler için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Dolayısı ile başvuru yapmadan önce söz konusu olan bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bireyler, herhangi bir girişimde bulunamayacak ve hibe alamayacaktır. Belirtilen bu şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Mantar yetiştiriciliği için devlet desteği sağlanan mantar türleri istiridye ve kültür mantarı olmak üzere iki tanedir. İstiridye ve kültür mantarı dışında kalan mantarlar için devlet tarafından herhangi bir hibe desteği verilmez.
  • Kişilerin en az 100 metrekarelik bir alan içerisinde mantar yetiştiriciliği yapması gerekmektedir. Söz konusu olan bu metrekare sınırının altında kalan bir alanda mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimciler için hibe desteği sağlanmamaktadır.
  • Mantar yetiştiriciliği yapmak için kurulması gereken bir sistem vardır. İlgili kurumlar tarafından belirlenen bu sistem içerisinde mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen bireylerin 15 ya da 20 ton kompost ve ranza sistemine sahip olması gerekir. Ranza sisteminin ise en az 3 katlı gerekli görülmüştür.
  • Söz konusu olan bu sistemde ayrıca vantilatör, aspiratör, sırt pompası, termometre ve higrometre bulunmalıdır.

Genç çiftçi projesi nedir, nasıl başvurulur? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Yasalara Uygun Mantar Yetiştiriciliği Yapma Belgeleri Nelerdir?

Kanunlara uygun olarak mantar üretimi gerekli olan belgeler bulunmaktadır. Mantar yetiştiriciliğinin icrası iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki yasalara uygun bir şekilde kurulmuş olan tesisler bir diğeri de merdiven altı denilen işletmelerdir. Bu tür tesisler kaçak olarak üretim yaptıkları için kesinlikle hibe ve faizsiz kredilerden yararlanamaz. Bu sebeple yasal mevzuatlara uygun bir şekilde yapmak mantar yetiştiriciliği hibe desteği almak için ilk adımdır. kurmanızdır. Bunun için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak İŞKUR üzerinden girişimcilik belgesi alınmalıdır.
  • Girişimcilerin vergi dairesine kayıt olmaları gerekir. Özellikle büyük firmalara ürün satmayı planlayanların sattıkları ürün için mutlaka fatura kesmeleri gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek içinde vergiye muaf olmak oldukça önemlidir şarttır.
  • Bireyler, belediyelerden kuracakları iş yeri için ruhsat almalıdır. Kültür ya da istiridye mantarcılığı yapacakların herhangi bir ustalık belgesine ihtiyacı yoktur. Bu sebeple belediyelerden iş yeri gösterilerek ruhsat almak oldukça kolay bir işlemdir.
  • Gıda üretim belgesi alınmalıdır. Belediyeden iş yeri kurma ruhsatı alındıktan sonra 30 gün içinde mutlaka Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda üretim belgesinin alınması gerekir.
  • Kalite belgesine sahip olmak gerekmektedir. Marketlere veya gıda sektörlerine yapılacak satışlar için önem arz etmektedir.

E-Yaygın Sistemi Üzerinden Mantar Yetiştiriciliği Kursuna Kayıt Olma

E-Yaygın sistemi aracılığı ile mantar yetiştiriciliği kursuna kayıt oluşturabilmek mümkündür. E-yaygın sistemi üzerinden mantar yetiştiriciliği kursuna kayıt olmak için bireylerin öncelikle e-yaygın sistemine e-devlet şifreleri ile girmeleri gerekir. Diğer işlemler sırası ile şu şekildedir:

  • E-yaygın sisteminin sol üst köşesinde yer alan “Kurs Başvurusu Yap” butonuna tıklanır.
  • Sonrasında bireyler, yaşadıkları ili ve ilçeyi seçerler. Devamında ise “Ara” butonunu tıklanır.
  • Kişilerin yaşadıkları bölgede bulunan Halk Eğitim Merkezi’nde söz konusu olan mantar yetiştiriciliği kursu var ise gelen sayfa üzerinden bu kursa başvurulur.
  • Eğer bireylerin yaşadıkları bölgedeki Halk Eğitim Merkezi’nde bu kurs yoksa yapılması gereken sol üst kısımdan yeni bir kurs talebi oluşturmaktır. Talep değerlendirildikten sonra kursun açılması durumunda kişiler doğrudan kayıt edilecektir. Ve cep telefonu ile bilgilendirileceklerdir.

Hangi Mantar Yetiştirilmeli?

yetistirilebilecek mantar turleri

Yetiştirilecek mantar türünün seçimi ticaret ve getiri açısından oldukça önemlidir. Mantar hibe destekleri almak için hibenin sağlanması, sunulan proje kapsamında gerçekleşir. Bu nedenle hangi mantarın yetiştirileceğinin belirlenmesi önemlidir. Pazarda karşılık bulan ve aynı zamanda bakım olanakları açısından da kolaylık sunan mantarlar kültür mantarı, istiridye ve trüf mantarı olmaktadır. Ancak hibe yalnızca istiridye ve kültür mantarı için verilmektedir. Bunların seçiminde de bulunulan bölge etkili olmaktadır. Kültür mantarı rahatlıkla her yerde yetişir. Ancak istiridye mantarı da özellikle son yıllarda çok fazla getiri sağladığı için tercih edilen bir mantar türü olmaktadır. Bu bakımdan, bireyler ticari getiri açısından kendileri için uygun olan mantar türünü seçmelidir.

En yüksek mevduat faizi veren bankalar 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.

Hibe İçin Sertifika Nasıl Alınır?

Hibe desteği alabilmek için sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. E-Yaygın sistemi üzerinden başvuru yapıldıktan sonra KOSGEB’in hazırlamış olduğu kurslara katılım sağlanır. Bu kurslar yaklaşık olarak 12 kişiden oluşur. Mantar yetiştiriciliği hibe desteği alabilmek için bu kurslara katılıp kursların aldırılan sınava giren bireyler KOSGEB tarafından sertifika alacaktır. Bu sertifika ile bireyler devletten hibe alarak üretime başlayabilirler.