• YARIM ALTIN
    7.831,00
    % 0,38
  • AMERIKAN DOLARI
    32,2672
    % 0,27
  • € EURO
    35,1190
    % 0,68
  • £ POUND
    41,0030
    % 0,74
  • ¥ YUAN
    4,4643
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3494
    % 0,41
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Girişimcilik Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Girişimcilik Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Devletten girişimcilik desteği almak isteyen vatandaşların bazı standartları sağlamaları gerekir. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı yani KOSGEB, girişimcilik desteği almak için müracaat edilebilecek olan ilk kurumdur. Bu kurumun, başvuru sahiplerinde aradığı en önemli şartları ise şöyle sıralamak mümkündür:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • İşletmenin kurulması aşamasında KOSGEB’den ilgili eğitimi almış olmak
  • Başvuru yapılmadan önce KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmak

KOSGEB tarafından verilen girişimcilik desteklerini alabilmenin en temel şartları bunlardır. Ayrıca, KOSGEB tarafından desteklenen bir sektör dahilinde işletme kurmuş olmak da diğer önemli şartlar arasındadır. Çünkü söz konusu destekler, ülkenin ekonomik durumunu iyileştirme ve güçlendirme açısından daha öncelikli görülen iş kollarına sunulmaktadır.

Devletin Desteklediği Sektörler Hangileridir?

Devlet tarafından desteklenen sektörler oldukça fazladır. Bu sektörler dahilinde bir işletme kuran ve sürekli faaliyet göstermek isteyen vatandaşlar, KOSGEB’in çeşitli desteklerinden faydalanma hakkına sahiptir. KOSGEB desteklenen meslekler sıralamasındaki en yaygın iş kolları şöyledir:

  • Madencilik ve taş ocakçılığı: Maden sektörü, birbirinden farklı pek çok sanayi ürününün ham maddesini temin etme ya da ham madde ihracatı açısından büyük öneme sahiptir. Ülke ekonomisinin temel yapı taşlarından olan madencilik sektörü kapsamında linyit madeni işletmeleri, taş kömür madeni işletmeleri, metal – demir – uranyum işletmeleri, ham petrol çıkarma işletmeleri ve doğalgaz işletmeleri desteklenir.
  • İmalat: İmalat sektörü, KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasındaki en kapsamlı sektör sayılabilir. Gıda maddelerinin imalatından tekstil ürünlerinin imalatına kadar birbirinden farklı pek çok üretim faaliyeti, KOSGEB’in desteklenen sektörler kapsamında bulunur.

Her türlü et mamülü üreticileri, bitkisel maddelerden gıda ve gıda yapım malzemesi imal edenler, halı dokuma işletmecileri, yün, keten, ipek ve benzeri maddelerin kullanılabilir hale gelmesini sağlayan işletmeciler ve deri giyim malzemesi üreticileri bu kapsamdadır.

  • Elektrik – gaz üretim ve dağıtımı: Ülke ekonomisini meydana getiren birbirinden farklı sektörel sınıflar için elektrik ve gaz en temel gerekliliktir. Bu sebepten dolayı devletin desteklediği sektörler arasında elektrik ve gaz işletmecileri de bulunur.
  • Su temini ve su arıtması: Hayatın temel kaynağı olan su, ülke ekonomisinden önce insan sağlığı için önemli bir yere sahip olmaktadır. KOSGEB ise bu kapsamda, su arıtma tesislerine hibe destekleri sunar.
  • İnşaatçılık: İnşaat sektörü kapsamında, yeni kurulan mimarlık firmaları desteklenir. Ev, tünel ya da havaalanı inşasına dair projeleri olan firmalar ise daha öncelikli sayılır. Ayrıca bu kapsamda inşaat ameleleri için herhangi bir maddi destek söz konusu değildir.
  • Toptan ya da perakende ticaret: Her türlü motorlu taşıttan tütün mamüllerine kadar pek çok alandaki ticari faaliyetler desteklenir.
  • Nakliye: Ürün depolama ve taşıma hizmeti sunan firmalar KOSGEB’den destek alabilir. Bu kapsama yat işletmecileri de dahildir.
  • Otelcilik: Çeşitli büyüklüklerdeki otel işletmeleri KOSGEB’den destek alma hakkına sahiptir. Ayrıca lokantalara da bu kapsamda destek sağlanır.
  • Bilişim: Bilgisayar teknolojileri dahilinde üretim yapan her firma, girişimcilik desteği açısından önceliklidir.

2021 Kadın girişimci desteği veren bankalar hangileridir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

kosgeb girisimci destegi basvurusu asamalari

KOSGEB girişimcilik desteği için başvuru yapmak isteyen işletmeciler aşağıda yer alan adımları takip etmelidir:

  1. Eğer işletmenin KOSGEB sistemi üzerinde kaydı yoksa kayıt gerçekleştirilir.
  2. KOSGEB girişimcilik eğitimi alabilmek için işletmenin NACE kodu belirlenir.
  3. NACE koduna uygun olarak, İleri Girişimcilik Eğitim Programı’na ya da Geleneksel Girişimcilik Eğitim Programı’na başvuru yapılır.
  4. 32 Hafta sürecek olan ilgili eğitimler başarıyla tamamlanır.
  5. Kurulacak olan şirket, gerçek kişi ya da sermaye şirketi olarak kurulur.
  6. Kurucu ortaklık payı en az yüzde 50 seviyesinde olacak şekilde KOSGEB müdürlüğüne müracaat edilir.

KOSGEB NACE kodları nelerdir?

NACE kodu, KOSGEB’in desteklediği her bir meslek için ayrı ayrı belirlenmiş olan numaralandırmalardan ibarettir. NACE, İngilizce bir ifadenin kısaltması olup açılımı Nomenclature of Economic Activities şeklindedir. Bunun anlamı ise “Ekonomik Faaliyetlerin İsimlendirilmesi / Sınıflandırılması” olarak Türkçeye tercüme edilebilir.

KOSGEB tarafından desteklenen iş kollarının her biri, kendisine özel olan numaralarla listelenmiştir. Söz konusu listede yer almayan yani NACE koduna sahip olmayan işletmelerin destek alabilmeleri mümkün değildir.

KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hizmet veriyor olduğu iş kolu NACE numarası ile KOSGEB tarafından listelenmiş olan vatandaşlar, hizmetlerine yönelik eğitim almadan önce herhangi bir destekten faydalanamaz. Bu sebepten dolayı KOSGEB girişimcilik eğitimi için E Devlet başvurusu yapmak ve gerekli eğitimi tamamlamak lazımdır.

E Devlet üzerinden girişimcilik eğitimine başvurmak isteyen vatandaşlar, https://www.turkiye.gov.tr/kosgeb-uygulamal-giriimcilik-eitimi-bavurusu bağlantısını kullanarak ilgili ekrana ulaşabilir.

KOSGEB Destekleri 2021 Yılında Ne Kadardır

KOSGEB girişimcilik desteği 2021 yılında, girişimciliğin türüne bağlı olarak değişim gösterir.  İleri Girişimcilik Destek Programı’nın her bir işletme için üst limiti 365.000 TL olabilirken; Geleneksel Girişimcilik Destek Programı için her bir işletmeye en fazla 65.000 TL’ye kadar destek sunulması mümkündür. İşletmeler için sabit destek tutarları söz konusu olmayıp, sektöre ve hizmet hacmine bağlı olarak değişebilen çeşitli yardım oranları mevcuttur.

Kadın çiftçi destek projeleri 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.

Girişimcilik Desteğini Kimler Alamaz?

kimler girisimcilik desteginden muhaftir

Girişimcilik desteği veren kurumlar, her durumda bazı şartlarin başvuru sahipleri tarafından sağlanıyor olmasını bekler. KOSGEB’den işletmesine uygun olan bir girişimcilik desteğini almak isteyen her vatandaş da belli şartaları sağlamakla mükelleftir. Bu şartlara göre, aşağıdaki durumlar KOSGEB’den girişimcilik desteği almaya engel sayılır:

  • Tüzel kişilik sahibi olmayan adi ortaklıklar kapsamında işletme kurmuş olmak.
  • Kendi işletmesi dışındaki bir yerde sigortalı çalışan olmak.
  • Şirketi münferiden temsil etme yetkisine sahip olmamak.
  • Şirket üzerinde en az yüzde 50 oranında pay sahibi olmamak.
  • KOSGEB veri tabanında işletme için kayıt oluşturmuş olmamak.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamak.
  • KOSGEB kurumunun vereceği eğitimi tamamlamış olmamak.

Bu durumlardan herhangi birine sahip olanlar ilgili desteği talep edemez.