• YARIM ALTIN
    8.660,00
    % 2,07
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5106
    % 0,28
  • € EURO
    34,5960
    % 0,22
  • £ POUND
    40,4686
    % 0,19
  • ¥ YUAN
    4,4914
    % 0,27
  • РУБ RUBLE
    0,3442
    % -0,76
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Kadın Çiftçi Destek Projeleri 2021

Kadın Çiftçi Destek Projeleri 2021

Kadın çiftçilere devlet desteği zaman zaman mevcut olabilir. Fakat kadın çiftçiler için her yıl aynı zaman aralığında ve sabit miktarlar üzerinden sunulan bir hibe söz konusu değildir. Çeşitli devlet kademeleri, kadın iş gücünü aktif olarak ekonomik kalkınmaya dahil etme amacı ile bazı yatırımlarında kadınlara öncelik tanır. Bu sebepten dolayı, gerekli şartları sağlayan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının faydalanabileceği hibe desteklerinden genel olarak kadınlar daha yüksek meblağlarda faydalanabilir. Örneğin KOSGEB tarafından küçük ve orta ölçekli işletmelere sunulan destekler için bu durum geçerlidir. Bununla birlikte kadın çiftçi destekleri 2021 yılında şunlardır:

  • Kadın Çiftçilere İl Özel Projeleri
  • Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor

Fakat söz konusu destekler, kadın çiftçilere kredi hibesi sunulmasından çok onlar hakkında hazırlanacak projeler içindir. Yani bu projeler, kadın çiftçilerin düzensiz göçünü engellemek ve onları üretim yapmaya teşvik edebilmek için çeşitli uygulamalar tasarlanmasını öngörür. Bu sebepten dolayı, kadın çiftçilere dair en güncel desteklerin öncelikli olarak söz konusu proje sahiplerini ilgilendirdiğini söylemek mümkündür.

Kadın Çiftçiler Nasıl Kredi Desteği Alabilir?

Çiftçi kredisi veren bankalar aracılığı ile kadın çiftçilerimiz çeşitli kredilerden faydalanabilir. Tarım kredisi olarak da bilinen çiftçi kredileri, ülke ekonomisinin temel yapı taşlarından bir tanesi olan tarımı canlandırmak ve girişimcilerin harcamaları konusunda onlara önemli destekler sunmak için verilir.

Bu kredi destekleri, bankalar tarafından çeşitli şartlar altında sunulabilen desteklerdir. Yani faydalanma şartları her bir bankanın aradığı temel şartlara göre değişebilir. Söz konusu bankalar arasından en çok tercih edilenlerini ise şöyle sıralamak mümkündür:

  • Ziraat Bankası: Tarımsal krediler konusunda Türkiye’nin en fazla tercih edilen bankası Ziraat’tir. Bu banka kadın çiftçilere kredi vermekle beraber, çiftçilik yapmak isteyen kadınlar için eğitim olanağı da sunar.

18 yaşını doldurmuş ve 30 yaşından gün almamış olan kadın çiftçiler aşağıdaki bağlantıya tıklayıp başvuru formunu doldurabilir. Ayrıca söz konusu başvurularda kadınlar önceliğe sahiptir. İlgili bağlantı şudur:

  • Garanti BBVA: Garanti, tarımsal üretim ve daha sonrası için önemli kredi hizmetleri sunar. Ekim, hasat gibi işçilik masrafları ve nakliye giderleri için en uygun kredi seçeneklerine bu banka aracılığıyla ulaşmak mümkündür. Başvuru için https://www.garantibbva.com.tr/iletisim_noktalari/sube_paramatik_arama bağlantısı üzerinden size en yakın şubeyi bulmanız ve müracaat etmeniz gerekir.
  • İş Bankası: Mantar işletmeciliği kredisi, seracılık kredisi, tarımsal işletme kredisi, sözleşmeli üretim kredisi, orta vadeli tarım kredisi, sürdürülebilir tarım kredisi, organik tarım kredisi ve benzeri pek çok desteğe İş Bankası üzerinden ulaşılabilir. Bankanın tarım sektörü için verdiği tüm kredi desteklerini görmek için https://www.isbank.com.tr/is-ticari/tarim-kredileri bağlantısına tıklanmalıdır.

Ayrıca İş Bankası’na yapılacak çiftçi kredisi başvurusu için ÇKS kayıt belgesine sahip olmak yeterlidir.

  • Fibabanka: Traktör kredisi, ekipman kredisi, sera inşa kredisi ve benzeri pek çok krediye ulaşmak için Fibabanka da tercih edilebilir. Söz konusu krediler hakkında detaylı bilgi almak isteyenler https://www.fibabanka.com.tr/tarim/tarim-bankaciligi-urunleri/tarimsal-yatirim-kredileri bağlantısını kullanmalıdır.
  • Deniz Bank: https://www.denizbank.com/bankacilik/tarim-bankaciligi/kredi-urunleri/ bağlantısı üzerinden Deniz Bank’ın tarım kredi seçeneklerine ulaşmak mümkündür. Ayrıca başvuru için gereken evraklar ise aşağıda yer alan bağlantı üzerinden görüntülenebilir:

Genç çiftçi sertifikası nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kadın Girişimciler Ne Kadar Hibe Desteği Alabilir?

kadin girisimcilerin alabilecegi hibe destegi ne kadardir

Kadın girişimcilere devlet desteği KOSGEB kurumu aracılığıyla sunulur. Kadınların tarım ve girişimcilik konusunda teşvik edilmesi için devlet tarafından verilen hibe destekleri yaklaşık olarak 2.400 TL ile 120.000 TL arasındadır. Yeni işletme kuran kadın vatandaşlar, tek sefere mahsus 2.400 TL destek alma hakkına sahiptir. Ayrıca ekipman giderleri desteği, işletmenin genel giderleri için destek ya da sabit yatırım desteği kapsamında da çeşitli destekler alınması mümkündür.

Destek tutarları, işletmenin büyüklüğüne ve başvuru sahibinin ikamet ettiği ile göre farklılık gösterebilir. Kadın girişimcilere devlet desteği, şehit yakınlarına ya da gazilere verilen destekler gibi ayrıcalıklı bir durumdadır. Yani kadın girişimciler, söz konusu mazur durumlara sahip olmayan erkek vatandaşlara göre yüzde 20 oranında daha fazla destek görür.

Devletten Kadınlara Teşvik Kredisi Nasıl Alınır?

Çiftçi olan kadınlar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmî yollarla duyurulacak esaslara uygun şekilde kredi başvurusu yapabilir. Bunun için söz konusu bakanlığın internet sitesini düzenli olarak takip etmek lazımdır. Devletten çiftçi kadınlara destek konusunda çeşitli haber sitelerine itibar etmeyip, aşağıdaki bağlantıları kullanmanız yeterlidir:

  • “İyi Tarım” destekleri: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Iyi-Tarim-Uygulamalari/Destekler?Ziyaretci=Ciftci
  • “Organik Tarım” destekleri: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Iyi-Tarim-Uygulamalari/Destekler?Ziyaretci=Ciftci
  • “Kırsal Kalkınma” destekleri: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Kirsal-Kalkinma/Projeler?Ziyaretci=Ciftci

Ayrıca daha başka tarımsal desteklere ulaşmak için kullanılması gereken bağlantı şöyledir:  https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler?Ziyaretci=Ciftci

Çeşitli destekleri alabilmek için, öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ya da destek hibesi alınacak kurumun öngördüğü şartları eksiksiz olarak yerine getirmek gerekir.

Devlet destekli traktör kredisi 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.

Girişimci Kadınlara Devlet Desteği Var Mı?

girisimci kadinlar icin devlet destegi nedir

Çiftçilik ile meşgul olan kadınlara olduğu gibi, girişimci kadınlar için de devlet desteği mevcuttur. Girişimciliğe dair yapılan destekler KOSGEB üzerinden gerçekleştirilir. Eğer bir kadın girişimcilik desteği almak isterse aşağıdaki şartlara sahip olmalıdır:

  • Kurulan işletme, başvuru tarihinden en geç 24 ay önce kurulmuş olmalıdır.
  • Başvuru sahibi kadın vatandaş, söz konusu işletmenin kurucu ortakları arasında bulunmalıdır. Bununla birlikte ortaksız olarak işletmenin tek sahibi de olunabilir.
  • Kadın başvuru sahibinin kurucu ortak olması durumunda, işletmedeki hisse payının en az yüzde 30 olması gerekir.
  • Başvuruyu yapan kişi, başvuru öncesinde KOSGEB sistemine kaydolmuş olmalıdır.
  • Başvuru yapılmadan önce KOSGEB girişimcilik eğitimi başarı ile tamamlanmış olmalıdır.

Kadın çiftçi destekleri gibi girişimcilik destekleri de belli şartlara tabidir. En güncel şartlardan haberdar olmak ve prosedürle alakalı işlemleri tamamlayabilmek için ilgili kurumları takip etmek bir zorunluluk sayılabilir.