• YARIM ALTIN
    8.605,00
    % 0,40
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5454
    % 0,11
  • € EURO
    34,7995
    % 0,07
  • £ POUND
    40,7487
    % 0,36
  • ¥ YUAN
    4,4789
    % -0,04
  • РУБ RUBLE
    0,3454
    % 0,23
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Polkadot Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Polkadot Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Polkadot kripto para olmasının yanı sıra yeni nesil web için ölçeklenen güvenli bir ağ protokolüdür. İsviçre merkezinde bulunan Web3 Vakfı tarafından desteklenir. Polkadot ağı, blok zincirlerini birbirine bağlayarak zincirler arası veri transferi gerçekleştirir. DOT bağımsız ortamlarda çalışan önceki ağlardan farklı, zincirler arası iletişim sunması ile bilinir. 

Polkadot’un Sahip Olduğu Özellikler Nelerdir?

Polkadot’a ait hususların en bileni iki farklı blockchain platformu kullanılarak çalıştırılabilir olmasıdır. Relay chain olarak tanımlanan ana ağ, işlemlerin kalıcı olarak kaydedildiği ve kullanıcıların oluşturduğu ağları kapsayan parachainlerden meydana gelir. Parachainler herhangi bir kullanıcı sayısı için tasarlanıp ana blockchainden faydalanma özelliğine sahiptir. Bu durumda parachain işlemleri ana ağın güvenliğini kullanır.

Tasarım ile birlikte Polkadot ekibi tüm işlemlerin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Fakat kullanıcılar tercih ederse parachainleri kendi kullanım amaçlarına göre tasarlar. Polkadot ekibi, oluşturduğu tasarım sayesinde kullanıcıların işlemlerini verimli ve gizli yapılacağını savunur. Bu doğrultuda blockchain platformları bilgi sızdırma sonucu yüksek işlem hacmini işlemek zorunda kalmamış olur.

Yatırım teşvik belgesi nedir? Nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Polkadot’un Piyasaya Sürülme Amacı Nedir?

polkadot ortaya cikma sebebi

Polkadot’un oluşturulmasını sağlayan durum, Ethereum gaz fiyatının yüksekliği ve ölçeklenebilirlik sonucudur. Çözüm üretmek isteyen yazılımcılar daha etkin bir çözüm geliştirmek istediği için Polkadot’u gündeme getirmişlerdir. Polkadot, Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood, Peter Czaban ve Robert Habermeier tarafından 2016 yılında piyasaya sürülmüştür.

Polkadot’un Mutabakat ve Yönetişim Rolleri Nelerdir?

Polkadot’un sahip olduğu roller mutabakat ve yönetim olarak ikiye ayrılmıştır. Polkadot dört önemli mutabakat rolüne sahiptir. Bunlar şu şekilde listelenmiştir:

  • Adaylar, DOT paylarına bakarak güvenilir doğrulayıcıları seçer ve ana zincirin güvenliğini sağlamış olur.
  • Doğrulayıcılar, paralel zincirlerde işlem yapan sıralayıcıların sunduğu kanıtları doğrulama görevi ile yükümlüdür.
  • Sıralayıcılar, kullanıcıların bölünmüş işlemlerini yönetir ve doğrulayıcılara bu işlemlerin kanıtlarını sunmakla yükümlüdür
  • Balıkçıların ise ağı dikkatli bir şekilde takip ederek herhangi olağan dışı durumu doğrulayıcılara rapor etmesi gerekir.

Polkadot projesinin geliştiren ekibe Teknik Komite adı verilir. Teknik Komite, kısa süre içerisinde karar verilmesini gerektiren durumlarda acil seçim önerisinde bulunma hakkına sahiptir.  

Polkadot’un Çalışma Mantığı Nedir?

Polkadot’un işleyişi, paralel olarak gerçekleştirilen işlemlerin parçalanmış çok zincirli ağ yapısı olan parachaine dayanır. Paralel işlem gerçekleştirme kabiliyeti ölçeklenebilir ve yüksek kapasiteli bir ağ sunar. Polkadot ağı hisse kanıtı ya da pay ispatı olarak bilinen Proof of Stake (PoS) mekanizması ile çalışır.

Polkadot’un Bileşenleri Nelerdir?

Polkadot kripto parasındaki elemanlar açıklamaları ile beraber şu şekildedir:

  • Düzenleyici Zincir (The Relay Chain): Polkadot ağındaki ana blok zincirdir ve diğer blok zincirleri bu zincire eklenir. Ağdaki güvenliği de sağlamakla sorumludur.
  • Parazincir (The Parachain): Paralel zincirin kısaltması olan para zincirler, Polkadot ağıyla paralel olarak işler ve ağa çoklu işlem gerçekleştirebilme kabiliyeti kazandırır.
  • Paraişlem (Parathread): Paralel işlemin kısaltması olan para işlem, paralel zincirlere benzer şekilde çalışma sergiler fakat daha esnek ve ekonomiktir.
  • Köprü Zincir (The Bridge Chain): Polkadot’un yönetişim protokolünü desteklemeyen diğer blok zincirlerinin bağlantısı için oluşturulan köprü zincir farklı blok zincirleri ile Polkadot ağı arasında köprü olur.

Polkadot Nasıl Saklanır?

Polkadot saklama işlemi ağın masaüstü veya mobil cüzdanlarda ya da donanım cüzdanlarında yapılabilir. Tercihe göre web tarayıcısına eklenti olarak kurabilen yazılımlar ile Polkadot cüzdanı oluşturabilir ve DOT bakiyesi kolayca yönetilebilir. Polkadot (DOT) için geliştiricilerin web sitelerinde listelediği cüzdanlara ulaşılabilir. Polkadot’un geliştirici ekibi Parity Technologies tarafından geliştirilen Polkadot-JS çevrimiçi cüzdanı, Polkadot{.js} tarayıcı eklentisini veya Signer mobil cüzdanı önerilen cüzdanlardır. 

Polkadot Satın Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

Polkadot alma yöntemleri için birden fazla sanal borsa kullanılabilir. Yatırımcı tercih ettiği kripto para borsasını kullanarak yatırıma başlayabilir. Hesap açtıktan sonra piyasaya girip ödeme yöntemi seçilir ve Polkadot alım satım kolay bir şekilde yapılabilir.

Polkadot son zamanlarda yatırımcıların en çok satın almak istediği kripto para birimlerinden biri olmuştur. Polkadot (DOT) satın almak isteyenler ilk etapta herhangi bir kripto para borsasında üyelik oluşturmalıdır. Daha sonra KYC işlemleri tamamlanır ve hesaba bakiye yüklenir. İstenilen miktarda Polkadot alım ve satım işlemleri çok rahat halledilebilir. Polkadot satın almak için kullanabilecek olan kripto para borsaları şu şekildedir:

  • Binance
  • Paribu
  • Kraken
  • Bithumb
  • KuCoin

Polkadot Ne İşe Yarar?

Polkadot’un oluşturulma amacı, daha etkin bir şekilde uygulamalar oluşturmaya ve relay chainden bağımsız olarak uygulamaların çalıştırılmasını sağlamaktır. Ayrıca tokenlar stake işlemi ile daha da kazanç getirebilir. Polkadot farklı blockchainler üzerinden köprüler aracılığıyla etkileşimde bulunmaya olanak tanır.

Polkadot ve Ethereum Arasındaki İlişki Nedir?

Polkadot ve Ethereum ikilisinin bağı birçok hususa dayanır. İki kripto para biriminde de ana ağ ve bu ağın içinde küçük çaplı blockchain platformları yer alır. Bunun yanı sıra staking işlemleri kullanılır ve ağla bağlantıları kesilmez.

Şu anda yapılan araştırmalar, ağlar arasında birlikte çalışmaya yöneliktir. Yazılımcılar Polkadot’un frameworkü, Ethereum’un bir nevi kopyası olarak çalışır ve bu sayede birçok kişi kendisine özel sistem tasarımı yapabilir.

Polkadot’un Avantajları Nelerdir?

pokadot yatirim faydalari

Polkadot’un sağladığı faydalar birden fazla konuyu ilgilendirir. Polkadot, temel avantajlar sunarken önceki blockchain ağlarının önerileri ile oluşturulmuştur. Polkadot’un avantajları şu şekildedir:

  • Ölçeklenebilirlik: Birden fazla zincirdeki birçok işlem paralel olarak işlenebilir. Bu paralel işlem gücü sayesinde ölçeklenebilirlik artar.
  • Özelleştirilebilirlik: Polkadot ekipleri blok zincirlerinde daha hızlı ve daha verimli bir şekilde geliştirip özelleştirme yapar.
  • Birlikte çalışabilirlik: Yenilikçi hizmetler ile birlikte kullanıcıların zincirler arasında bilgi aktarmasına yardımcı olur.
  • Öz Yönetim: Blockchain yönetişim modelleri, ihtiyaçlar doğrultusunda ve zaman geçtikçe değiştikçe yükseltilebilir.
  • Kolay Güncelleme: Tüm yazılımlarda olduğu gibi gerekli yükseltmelerin yapılması işlemidir.

Devlet destekli evlilik kredisi nedir? Nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Polkadot Kolay Güncelleme Ne Anlama Gelir?

Polkadot içerisindeki güncellemeler diğer yazılımlar gibi zaman içinde gelişmesi için yükseltme ihtiyacından meydana gelir. Bunun yanı sıra, geleneksel zincirleri güncellenmesi bir topluluğu ikiye bölebilen ve genellikle aylarca çalışma gerektiren “hard fork” oluşturur. Polkadot, fork’suz güncellemeleri mümkün kılar ve blok zincirlerinin daha iyi teknoloji geldikçe kolayca gelişmesini ve uyarlanmasını sağlar.

Bahsedilen temel özellikler birlikte düşünüldüğünde insanlara kendi dijital yaşamlarının kontrolünü geri veren yeni hizmetlere olanak tanıdığı anlaşılır. Finans, oyun, dijital kimlik, Nesnelerin İnterneti yani IOT, tedarik zinciri yönetimi bazı çözümlerdir. Sosyal ağ oluşturma ve bulut teknolojileri de dahil olmak üzere çok sayıda uygulama için mevcut ekip Polkadot için etkili çözümler geliştirir.

Polkadot ağının geliştirilmesinden sorumlu kuruluş olan Web3 Foundation, bu Polkadot ekiplerinin çoğunu gibe ile destekler. Düşük seviyeli altyapıdan sanal cüzdanlar, parachainler, köprüler ve diğer ekosistem bileşenleri web 3 teknolojisinin tüm seviyelerinde projeleri finanse etmiştir.

Polkadot Hakkındaki Genel Yorumlar Nasıldır?

Polkadot kripto parasındaki değerlendirmeler kişiden kişiye farklılık gösterir. Rust diliyle programlanmış olan Polkadot, güvenlik ve ölçeklenebilirlik konusunda diğer rakip platformlara göre daha iyi performansa sahiptir. Özellikle paralel zincirlerin sistemdeki yüksek işlem zorunluluğunu en aza indirmesi ile blok zincirlerde devrim olmuştur. Bunun yanı sıra kazandığı güçlü network etkisi ile benzerlerinden daha avantajlı duruma gelmiştir.