• YARIM ALTIN
    9.192,00
    % 0,54
  • AMERIKAN DOLARI
    33,8671
    % -0,18
  • € EURO
    37,7759
    % 0,31
  • £ POUND
    44,4195
    % -0,29
  • ¥ YUAN
    4,7974
    % -0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3773
    % -0,94
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Fon Hesabı Nedir, Ne Kadar Kazandırır?

Fon Hesabı Nedir, Ne Kadar Kazandırır?

Fon hesapları, yalnızca mevcut olan banka hesapları üzerinden açılabilir. Fon hesapları genel kapsamda yatırım hesaplarıdır. Geleceğe yönelik yatırım yapmak isteyen müşterilerin genellikle en sık tercih ettiği yatırım araçlarından yalnızca birisidir. Her yatırımcı sahip olduğu fonun kampanyalarına katılabilir. Fon hesapları yatırımların büyüklüğüne ve küçüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Büyük yatırımcıların kısıtlamaları oldukça az olduğu gibi küçük yatırımcılarında fon hesaplarında bazı kısıtlamalar bulunur. Fon hesaplarında yatırımcıların aldığı hizmetler, yatırım tutarlarıyla aynı orantıda işler. Büyük yatırımda bulunan müşteriler daha geniş kapsamlı bir hizmet alırken, düşük yatırımda bulunan yatırımcıların hizmetlerinde bazı kısıtlamalar bulunur. Fon hesaplarında küçük yatırımı bulunan yatırımcılar için portföy ve danışmanlık hizmeti bulunmaz. Fon hesaplarından kazanç sağlayabilmek için müşterilerin öncelikle yatırım amacını iyice belirlemesi gerekir. Daha sonra kişinin yapacağı yatırım tutarına göre kişinin alacağı risk durumunu gözden geçirmesi gerekir. Son olarak fon hesabının içeriğinin incelenmesi ve kişiye uygun olup, olmadığının tespit edilmesi gerekir. Fon hesaplarının ilkinde yatırımcılar menkul kıymetler üzerinden kâr payı ve faiz geliri elde ederek kazanç sağlarlar. Fon hesabında kazanılan tüm kârlar fon portföy hesabına yansır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetler değer kazanır ise yatırımcı değer kazanır, fonun bulunduğu menkul kıymetler değer kaybeder ise yatırımcı zarar edecektir. Fon hesaplarında ki menkul kıymetler değerlendiğinde satılır ise fon, sermaye kazancı elde etmiş olur. Yatırım fonlarında genellikle kazandıran belli başlı yatırım biçimleri vardır. Fona ait bulunan menkul kıymetler değer kazanır; fakat satılamaz ise böylece katılma paylarında artış görülür. Fondaki bu değerlerin yükselmesi ile yapılan yatırım fonları da otomatik olarak yükseliş gösterecektir.

Yatırım Fonu Özellikleri Nelerdir?

fon hesabi nedir

Yatırım fonlarının özellikleri, yatırımcılara ait olan sermayelerin bir alan içerisinde toplanmasıdır. Yatırım fonları alanında uzman olan kişiler tarafından yönetilen kolektif bir hesap türüdür. Yatırım fonları her grupta farklı olarak değerlendirilebilir. Bu farklar yatırımcının yaptığı yatırım miktarına ve seçtiği fon hesabına göre farklılık gösterir. Her bire yatırımcı tarafından öncelikle fonun bir kısmı satın alınır ve işlemler bu şekilde ilerler. Ancak bu şekilde yatırımcıların fon hesaplarına katılım sağlamasına izin verilir. Yatırım fonu edinirken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:

Ayrıca Vakıfbank Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir? adlı yazımıza göz atın!

Yatırım Fonlarının Amaçları Neler?

Yatırım fonu hesapları, büyükten küçüğe her müşterinin yatırımına açık olan ve kâr/ zarar sistemi ile çalışan bir hesap türüdür.

  1. Amacın iyi belirlenmesi
  • Fon hesabına yatırım yapılmadan önce kişinin yatırımı ne amaç ile yaptığını belirlemesi gerekir. Fon hesaplarında ki amaçlar; birikim yapmak, düzenli ödeme yapmak, geleceğe yatırım gibi sebepler olabilir. Hangi ay vadesi ile yatırımlar kişiye uygun olacak ise müşterinin o fon hesabını seçmesi kâr oranları olarak büyük fayda sağlar.
  1. Risk derecesinin gözlemlenmesi
  • Fon hesabına yatırım yapılacağı gibi öncelikle kişinin risk derecesine bakılması gerekir. Daha sonra yatırım yapılacak olan fon hesabının oluşabilecek riskleri tam anlamıyla öğrenilmelidir. Bu sayede kişilerin fon hesapları riskini önceden hesaplayarak risklere karşı bir önlem oluşturmaları gerekir.
  1. Fonun içeriğinin incelenerek, kişiye uygun olup olmadığına bakılmalı
  • Alınmasının düşünüldüğü fon hesaplarının önceden detaylıca incelenmesi gerekir. Bu bilgiler fon sahibi olan kurum tarafından detaylıca öğrenilebilir. Fon hesabı genellikle kısa vadeli yatırımlardan çok uzun vadeli yatırımlara bakılmalı ve böylece kişinin belli bir kâr oranına erişmesi sağlanmalıdır. Fonun içeriğine bakarak, kişinin risk standartlarına uygun olup olmadığının da belirlenmesi gerekir.
  1. Yatırımın ne süreli bekletileceğine bakılmalıdır
  • Yatırım fonuna yapılacak olan yatırım miktarlarının hangi süre içerisinde geri alınmak isteneceğine bakılmalıdır. Böylece yatırım fon hesabının vade ayı seçiminde bir yanlışlık yapılmadan devam eder.
  1. Yatırımcının sınırlarının belirlenmesi gerekir
  • Tüm yatırım çeşitlerinde olduğu gibi yatırımcının oluşabilecek tüm durumları için bir planı olmalıdır. Kişinin fon hesabında ki yatırım kârının düşeceğinde veya yükseleceğinde ne yapması gerektiğini bilerek ani kararlar vermeden fon hesabının yönetilmesi gerekir.

İş Portföy Altın Fonu Nedir?

İş portföylerinin altın fon hesapları, altın veya altına dayalı olan sermaye piyasasına yatırım yapılmasını sağlar. Fonların portföy yapıları ve risklerinin gözlemlenebilmesi için aylık fon bültenlerinden faydalanmasına olanak sağlanır. Bu tür fon hesabında alım-satım işlemleri 7/24 yapılabilir. Altın fon hesapları ileri fiyat uygulaması üzerinden çalışan bit sistemdir. Alım-satım işlemlerinin gerçekleşme süreleri, net bir zaman ile sınırlı değildir ve genellikle alım-satım işleminin yapıldığı gün ve saate göre uzalıp, kısalabilir.

Katılım Fon Hesabı Nedir?

fon hesabi alim satim

Katılım fon hesaplarında, yatırımların %80’i sürekli olarak ihraç edilen kira sertifikalarına ve özel kurum sertifikalarına yatırılır. Fon portföylerinin ve risk düzeylerinin görüntülenebilmesi, takip edilebilmesi için aylık fon bültenlerinden faydalanmak mümkündür. Katılım fon hesaplarında minimum işlem limit 1.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın daha altında bulunan miktarlarda işlem gerçekleştirilemez.

Ayrıca Ziraat Bankası Mobil Şube Parola Nasıl Alınır? adlı yazımıza göz atın!

Kumbara Karma Fon Hesabı Nedir?

Kumbara fon hesapları, küçüklerin geleceğine birikim yapılabilecek bir yatırım fon hesabıdır. Fon portföyünün en az %20’si kamuya veya özel sektöre borçlanma aracı ile hisse senetlerine yatırılır ve böylece yatırım işlemi gerçekleşmiş olur. Portföyün geri kalanı izahnamede yer alan yatırım amaçlarına yatırılır ve herhangi bir sınırlama olmadan işlemler gerçekleştirilir. Fonların portföy yapılarının risk düzeyleri ve aylık fon hesabı getirilerinin desteklenmesi için aylık fon bültenlerinden faydalanılabilir.