Emtia ve çeşitleri borsada bir alt yatırım türüdür. Finansal bir terim olan emtia, meta anlamını taşır ve borsada sıkça karşılaşılan terimler arasında yer alır. Emtia, tüm zengin içeriklere verilen bir genel isimdir. Altından petrole kadar olan birçok borsa türünü içerisinde barındırır. Emtia çeşitleri arasında ise altın, petrol, çelik gibi maddelerin yanı sıra mısır ve buğday gibi türleri de bulunur. Emtia çeşitleri finans sektörü içerisinde en değerli ürün ve ham maddelere göre değişebilir, yer değiştirebilir ve fiyatları farklılık gösterebilir.
Emtianın anlamı bir ticari ve finansal terimdir. Emtia, ticareti yapılabilecek her türlü ürün ve ham maddeyi anlatmak için kullanılan genel bir terim olarak bilinir. Emtia bir yatırım aracı olabileceği gibi bir borsa aracı olarak da karşımıza çıkabilir. Emtia; tarımdan enerjiye, sanayiden madene kadar birçok sektörü ve piyasayı birleştiren önemli bir unsurdur. Emtia olarak kabul gören ham madde ve ürünlerin satışı ve alışı hisse payları olarak borsada yapılabilir.
Emtia çeşitleri farklı türleri içerisinde barındırır. Gıda, tarım, ham madde, maden, sanayi ve ormancılık da dahil olmak üzere birçok üretim alanından emtialar bulunur. Emtia çeşitleri sektörüne göre belirlenerek borsada yerini alır. Emtia alış ve satışı yapmak için ise borsa takibinin iyi yapılması gerekir. Borsada emtia çeşitlerinin hem ana türleri hem de alt çeşitleri bulunur. Emtia çeşitlerinin genel kategorileri şunlardır:
Değerli madenler emtia çeşitleri arasında önemli bir yer kalplar. Değerli madenler, borsada hisse senedi olarak alınıp satılabilir ve bir yatırım aracı olarak kullanılabilir. Emtiada kabul gören değerli madenler şunlardır:
Bu listede yer alan altın, yatırım için sıkça tercih edilen ve diğer madenlere göre daha kolay alınıp satılabilen bir yatırım türüdür. Platin ve paladyumun borsadaki değerleri ise farklı nedenlere bağlı olarak yükselir veya düşer. Bu nedenler ekonomiden kültüre kadar birçok farklı etmene bağlıdır.
Sanayi metalleri emtiada sıkça yatırım olarak kullanılan çeşitler arasında yer alır. Sanayi metalleri arasında yer alan:
Gibi maddeler, borsada da sıkça alımı ve satımı yapılan hisselere sahiptir. Endüstriyel üretim yapan firma ve şirketlerin borsadaki payları ekonomik unsurlara ve sanayi sektörünün büyüme oranına bağlı olarak değişir.
Ayrıca borsa nedir, nasıl oynanır? Bilgilerine bakabilirsiniz.
Tarım ürünleri emtia çeşitleri arasında yer alan ve emtialar arasında ayrı bir yeri bulunan önemli yatırım türleri arasında yer alır. Emtia sayılan tarım ürünleri genellikle şunlardır:
Bunların yanı sıra kakao ve kahvenin de emtialar arasında önemli bir yeri bulunur. Özellikle kahvenin, birçok sektörün bir bileşeni olması nedeni ile kahveye yatırım yapan şirket ve kişi sayısı da günümüzde artıyor.
Emtiadaki enerji çeşitleri benzin, petrol ve doğal gaz olarak karşımıza çıkar. Ayrıca elektrik ve kalorifer yakıtları da sıkça emtia sayılan yatırım araçları arasında yer alır. Listede en çok doğal gaz ve ham petrol borsada yer alır. Petrol ve doğal gaz gibi ham maddelerin fiyat ve oranlarında yaşanan değişimler borsadaki diğer unsurları da etkiler. Hisse senetleri, altın ve döviz gibi başlıklar da enerji ürünlerine bağlı olarak düşebilir veya yükselebilir. Emtia çeşitleri arasında en çok değişiklik yaşanan tür enerji ürünleridir.
Borsada emtia yatırımı yapmak için vadeli işlemlere hakim olmak gerekir. Borsada emtia yatırımı yapılmak istendiği zaman işlem sözleşmelerinin büyük bir yeri bulunur. Sermaye Piyasası Kurulu ile iletişime geçilmesi ve onay alınması gerekir. Sermaye Piyasası Kurulu emtia yatırımı için onay verdiği takdirde aracı kurumlar ile iletişime geçerek yatırım araçları seçilebilir ve alış emri verilebilir. Borsada hisse senedi alış ve satış işlemleri ile emtia yatırımı yapmak benzerlik taşır. Borsada emtia yatırımı yapılması için mutlaka Sermaye Piyasası Kurulu ile iletişime geçilmesi gerekir.
Sermaye Piyasası Kurulu görev ve sorumluluklarına göre farklı alanlarda da çalışabilir Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sermaye piyasasının geleceğine yön veren, mevcut durumu inceleyen ve duruma göre hamleler geliştiren bir kuruldur. Sermaye Piyasası Kurulu bir kamu tüzel kişiliğine sahiptir ve farklı görev, sorumluluk ve yetki alanları bulunur. Sermaye piyasasının mevcut durumu iyileştirme ve gelişmesini sağlama, kurulun ana hedefleri arasında yer alır. SPK, 1980’de kurulan ve günümüze aktif olarak çalışmalarına devam eden bir kuruldur. En büyük görevlerinden biri de yatırımcıların kim olduğuna bakmaksızın, tarafsız bir biçimde, haklarını korumaktır.
Emtia yatırımına giriş yapmak isteyen kullanıcılar, emtia yatırımlarını bankadan veya Borsa İstanbul gibi kanallardan yapabilir. Emtia yatırımı yapmak için özellikle bankalar ile iletişime geçilmesi ve bankaların yetkinlik alanlarına göre belirlenen emtia türlerinin incelenmesi gerekir. Emtia yatırımı yaparken belirlenecek aracı kurumun, güvenilir ve profesyonel olmasına özen gösterilmelidir. Emtia yatırımı bankaların yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından belirlenen farklı kanallardan da yapılabilir.
Emtia borsasında işlem yapmak için mutlaka bir aracı kurum ile anlaşılması gerekir. Sermaye Piyasası Kurulunun başvuruyu onaylamasının ardından aracı kurum ile iletişime geçilmelidir. Aracı kuruma verilecek satış ve / veya alış emri ile yatırım işlemleri başlatılabilir. Ek olarak, emtiada işlem yaparken emtia çeşitlerinden bir veya birkaçı seçilerek farklı işlemler yapmak da mümkündür.
Emtia borsası bir yatırım aracıdır. Borsanın alt türleri arasında yer alan emtia, ticari bir gelir elde edilebilecek tüm maddeleri içerir ve bu maddeler emtia çeşidi olarak bilinir. Emtia çeşitlerinin bir yatırım aracı olarak kullanılması ve yatırımcıların kar elde etmesine ise emtia borsası denir. Emtia borsası içerisinde kazanç elde etmek için sistemin sık sık takip edilmesi, hafta sonu değişimlerinin incelenmesi ve piyasaya hakim olunması gerekir. Emtia borsasında işlem yapmak isteyenler iş günleri olan pazartesiden cumaya kadar kesintisiz işlem yapabilir.
Emtia fiyatları sektöre ve piyasanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Ayrıca alınacak hisse oranı, hisse sayısı ve hissenin alınacağı sektöre bağlı olarak da emtia fiyatlarının değiştiği bilinir. Emtia fiyatlarının incelenebilmesi için Forex gibi araçlardan canlı takip yapılması gerekir. Emtia fiyatları, birçok nedene bağlı olarak hızlıca değişebilir. Bu nedenler arasında ülkelerin iç ve dış işleri ile ilgili gelişmeler, sektördeki büyüme ve küçülmeler önemli bir yer kaplar.
En karlı emtia borsası piyasaların durumuna göre değişkenlik gösterir. Emtia çeşitleri arasında sıklıkla doğal gaz ve petrol gibi ham maddelerin değerlerinde değişiklik olur ve bu borsa piyasasını yakından ilgilendirir. Emtia borsasındaki en karlı hisse türleri, yatırım amacına ve bütçeye bağlı olarak da değişir.
[…] Emtia nedir, çeşitleri nelerdir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz. […]
[…] Emtia nedir? Çeşitleri nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz. […]