• YARIM ALTIN
    8.649,00
    % -0,08
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5188
    % 0,19
  • € EURO
    34,5829
    % 0,07
  • £ POUND
    40,4427
    % 0,16
  • ¥ YUAN
    4,4934
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3455
    % -0,40
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?

KOSGEB nitelikli eleman desteği, bir işyerinde yeni personelin istihdam edilmesini teşvik etmek ve bu amaçla hem işverenin hem de çalışanların istihdama dahil olmasını sağlayan nitelikli eleman desteği tanımı itibarıyla çalışanların maaşlarının bir kısmının devlet tarafından ödenmesini içermektedir. İşsizlik ile mücadele ve istihdamın artırılması için başlatılmış olan bu proje kapsamında nitelikli vasfı ile işe alınmış olan çalışanların net ücretleri KOSGEB tarafından karşılanmaktadır. Böylece finansal destek programı dahilinde KOSGEB nitelikli eleman olarak işe başlayanların diğer ücretleri kurum tarafından karşılanmamakta ve ödenmeyen kısımların da işverenler tarafından ödenmesi gerekmektedir. Çalışma alanında eğitim ve deneyim sahibi kimselerin sunacağı hizmetler, çok daha aktif ve başarılı olacaktır. Bunu göz önüne alan KOSGEB destekleri bir alanda uzman olan kimselerin işe alınmasının önünü açmaktadır.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB  nitelikli eleman desteği koşulları başvuru yapabilmek için sağlanması gerekmektedir. Her KOBİ’nin bu desteğe başvuru yapabilmesi mümkün olmamakla beraber şartlar şu şekildedir:

  • KOSGEB, her sektörde faaliyet gösteren KOBİ’yi desteklemediğinden bu destekten faydalanabilmek için faal olunan sektör, KOSGEB’in desteklenen sektörler listesine almış olması gerekiyor.
  • KOSGEB, faaliyet gösterdiğiniz sektörü destekliyorsa ilk adımı geçilmiş demektir. İkinci şart ise en az 5 kişiyi SGK’lı olarak istihdam eden KOBİ’ler bu desteğe başvuru yapabilmektedir. Eğer işletmede 5 kişiden az sigortalı personel çalıştırılıyorsa, bu desteğe başvuru yapılamaz ve yapılsa da başvuru reddedilir.

İŞGEM desteği nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

kosgeb nitelikli eleman destegi basvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu için önem verilmesi gereken durumlar mevcut olup dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir:

  • İstihdam edilecek olan personelin 2 yıllık ve 4 yıllık fakülte mezunu olması şarttır. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi talep edilmektedir.
  • İstihdam edilecek olan personelin sadece işletme SGK girişi olmalı ve işletmede tam zamanlı çalışması gerekmektedir.
  • Destek kapsamında emekliler, yabancı uyruklular, işletme sahibi veya ortakları ile bunların anne, baba, kardeş, eş ve çocukları istihdam edemez.
  • Destek süresi boyunca aynı anda 2 kişi için destek alınabilmektedir.
  • Destek alınan personellerin maaşları mevzuatta belirtilen limitlerin altında kalmamalıdır. Aksi takdirde, destek ödemesi yapılmaz. Ön lisans mezunları için en az 2.500 TL, lisans ve üzeri mezunlar için ise en az 3.500 TL aylık net ücret verilmelidir.
  • Desteğin onaylanmadan önce personelin SGK girişi yapılmamalıdır. KOSGEB tarafından başvurunuz uygun bulunduktan sonra 45 gün içerisinde personelin SGK girişi yapılmalı ve işe başlatılmalıdır.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu yapmadan önce başvuru sahibinin ilinde bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü ziyaret edilmeli ve soruların yetkili uzmanlara danışmak gerekir. Eğer KOSGEB’e başvuru yapabilecek şartlar sağlanıyorsa başvuru için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • İşletmenin KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırılması gerekir.
  • Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra e-Devlet şifresi temin edilmelidir.
  • E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapıp KOSGEB işletme geliştirme destek programına başvuru yapılmalıdır.
  • Başvuru onaylandıktan sonra KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu yaparak personel için talep edilen bilgilerin ve belgelerin sisteme yüklenmesi gerekir.
  • Başvurunuz onaylandıktan sonra başvuru sahibine e-posta gelecektir. Bu e-posta sonrası KOSGEB uzmanı aranabilir ve personelin SGK girişi yaptırılarak istihdam etmeye başlanabilir.

KOSGEB Maaş Desteği Tutarı Ne Kadardır?

KOSGEB nitelikli eleman desteği tutarı, maksimum 50 BİN TL olmakla birlikte işletmelerin nitelikli elemana vermeleri gereken maaş miktarı da KOSGEB tarafından belirtiliyor. KOSGEB; yüksek okuldan yeni mezun olan kişilere en az 2.000 TL, ön lisans mezunlarına en az 2.500 TL, lisans ve üstü mezunlara ise en az 3.500 TL maaş verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yanında çalışacak lisans mezunu elemana asgari ücret ya da 3.000 TL maaş vermeyi düşünen işletmeler, bu destekten yararlanamazlar. Bununla birlikte işletme tarafından nitelikli elemanlara zaman zaman verilen ek ödemeler, ikramiyeler, primler ve asgari geçim indirimi maaş destek miktarına dahil edilmiyor.

KOSGEB Maaş Desteğinden Kimler Faydalanabilir?

KOSGEB maaş desteğinden yararlanabilenler, temel olarak işletmelerini geliştirmek ve büyütmek isteyen iş yeri sahiplerine, nitelikli personelleri içindir. KOSGEB nitelikli eleman tanımı kapsamına, işe giriş tarihi itibarıyla son 1 yıl içinde istihdam edilmemiş, yükseköğretim kurumundan mezun, işletmede tam zamanlı olarak çalışan elemanlar girer. İşe giriş tarihinden önce işletmenin son 6 aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az 900 gün olması gerekir. Bu koşul sadece teknoloji alanında ya da teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler için aranmaz. Maaş desteği alan işletme sahipleri, böylelikle maaş ödemesi yaparken bir nebze rahatlamış olur. Dolayısıyla işletmelerinde geliştirmek istedikleri alanlar için daha fazla bütçe ayırabilirler.

KOSGEB’in Hibe Kredi Vermediği Sektörler Nelerdir?

KOSGEB’in hibe kredi vermediği sektörler şu şekildedir:

Perakende ve Toptancılık İşlerinde Destek Verilmeyen Sektörler: Alkollü içkiler ile tütün işleri toptan ticareti

Yiyecek ve Konaklama Sektörü: Kahvehaneler, bar, disko, taverna, kokteyl salonları, meyhane ve birahaneler

İletişim ve Bilgi Sektör: Dizi-sinema film yapımcılığı ve şirketi, dizi ve sinema yatırımları, müzik, plak ve kaset yapımcılığı

Spor, Sanat, Kültür Ve Eğlence Sektörü: Kumar salonları, futbol, basketbol, tenis spor okulları ile tesisleri, vücut geliştirme merkezi, fitness salonları, tiyatrolar, bale salonları, masaj salonları ve eğlence parkları

Sağlık Sektörü: Özel sağlık merkezleri, diş poliklinikleri, çocuk bakım evleri, yatılı bakım evleri, hemşireli bakım evleri, yaşlı ve engelli bakım evleri

Eğitim, Teknik ve Mesleki Bilim Alanlarında Destek Verilmeyen Sektörler: Veterinerler, sürücü kursları, hukuk, muhasebe, müşavirlik ve eğitimleri

Gayrimenkul Sektörü: Gayrimenkul alım satım işleri ile uğraşanlar, konut yöneticiliği yapanlar, Ev acenteliği yapanlar

Sigorta Sektörü: Sigorta firmaları, ekspertiz firmaları, fon yönetimleri, banka ve faktoringler

Tarım Alanlarında Desteklenmeyen Sektörler

hangi sektorler tarim alanlarinda desteklenmez

Tarım alanında desteklenmeyen sektörler, çiftçilik ya da tarım alanında proje üretmeden önce KOSGEB’in bu alanlarda desteklemediği liste incelenmelidir. KOSGEB’in desteklemediği tarım alanı şu şekildedir:

  • Kabuklu pirinç yetiştiriciliği
  • Kavun, karpuz, domates, patates, ıspanak yetiştiriciliği
  • Tütün yetiştiriciliği
  • Üzüm yetiştiriciliği
  • Yağlı meyve yetiştiriciliği
  • Bitkisel ürün yetiştiriciliği
  • Ağaç yetiştiriciliği
  • Sert kabuklu meyve yetiştiriciliği
  • Tohum işlenmesi faaliyetleri

Girişimcilik destek programı nedir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Nitelikli Eleman Desteği Hangi Çalışanlara Verilir?

Nitelikli eleman desteği programları bazı kurallar dahilinde gerçekleşmektedir. Buna göre yükseköğrenim mezunu ve son 12 ay içinde istihdam edilmemiş olan bireyler bu kapsamdadır. Kişinin çalışacağı alanın mezun olduğu alanla aynı olması değer taşımaktadır. İşe alınacak olan kimsenin, başka bir yerden sigorta ve maaşının bulunmaması şartı mevcuttur. Aynı zamanda bu kişinin emekli olmaması, yabancı uyruklu olmaması gibi şartlar da bulunmaktadır. KOSGEB nitelikli eleman desteği yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen bir haktır. Bir iş yerinde görev verilmek üzere alınacak elemanın, işletme sahibinin akrabalarından veya ortaklarından olmaması istenmektedir. Bu kimsenin başka bir iş yerinde ortak olarak görülmesi de şartların dışında kabul edilmektedir. Nitelikli eleman statüsünde görevlendirilecek olan kişilerin bu kurallara uygun olması beklenir. Uygun ise, KOSGEB işletmeye bu kişinin giderlerinin bir bölümünü hibe olarak vermektedir.