• YARIM ALTIN
    8.656,00
    % 0,01
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5171
    % 0,19
  • € EURO
    34,5851
    % 0,08
  • £ POUND
    40,4153
    % 0,10
  • ¥ YUAN
    4,4934
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3454
    % -0,40
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

FOMO ve FUD Nedir?

FOMO ve FUD, kripto para piyasaları içerisinde bulunan ve oldukça fazla bir şekilde karşımıza çıkan iki kavramdır. Özellikle de son zamanlarda sıkça duyduğumuz FOMO ve FUD kavramları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.

FUD Nedir?

FUD, kelime anlamı olarak korku (fear), belirsizlik (uncertainty) ve şüphe (doubt) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş ve korku, belirsizlik ve şüphe anlamına gelmektedir. FUD genelde kripto para piyasasının negatif olarak etkilenmesi durumunda spekülasyon amaçlı kullanılmaktadır. Kripto para piyasasına doğrulu kanıtlanamayacak türden haberler vererek piyasada bulunan kripto para değerlerinin düşmesi amaçlanmaktadır. Bu yüzden FUD yatırım faaliyetlerinde dikkate alınması gereken bir faktördür. Bilinçli olarak yapılan bu haberler rekabeti daha fazla arttırmaktadır.

FUD’un oluşturulması için herhangi bir sınır yoktur ve birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Bunların başında meşru kaygılar, basit yanlış anlaşılmalar, duyguların medya yolu ile duyurulması ve manipüle edilmesi gibi birçok neden ile oluşabilmektedir. FUD yöntem ile yatırımcılara salınan korku “ABD, X coinini piyasadan çekmeye karar verdi” gibi bir yazı gördüğünüz zaman ve sizin de X coininiz varsa bir an önce bu coini elden çıkarmaya çalışırsınız ve asılsız olan bu haber sonucu da X coini zaman içerisinde işlem hacmini kaybeder. Bu durum özellikle kripto para borsasına yeni girmiş olan kişilerin sıklıkla düşmüş olduğu durumlardan bir tanesidir. Bu yüzden bu tür haberler görüldüğü zaman daha sağ duyulu ve haberin doğru olup olmadığını araştırmaya yönelik bir tutum sergilenmelidir.

FOMO Nedir?

FOMO genel olarak kripto para piyasasında FUD ile beraber kullanılan kavramlardan biridir. FOMO kavramı normal gündelik yaşantı da kullanılan kavramlardan bir tanesi olup FUD kavramının tam tersi olarak tanımlamak mümkündür. Genel olarak gündemi kaçırma korkusu olarak tanımlanan FOMO, kripto para piyasalarında işlem yapma fırsatını kaçırma kokusudur. FOMO ile kişi belli oranda yükselmiş olan herhangi bir kripto parayı daha fazla yükselecek umudu ile anında satın alması durumuna verilen isimdir. FOMO duygusu ile hareket eden yatırımcılar ne yazık ki borsada yanlış yatırımlar yaptıkları için genel olarak kazanç sağlama olasılıkları oldukça düşüktür.

FOMO aynı zamanda bir sosyal mühendislik tekniklerinden birdir. Bu alanda da kullanım oranı yüksektir. FOMO kısaca şu şekilde de tanımlanabilmektedir. Bir kişiyi almayı düşündüğü bir şey için bir daha hiç görmeyeceği bir pazarlık fiyatı ile hemen o an onu alması gerektiğine dair bir düşünce içerisine sokulduğu ve düşüncesi ile baş başa bırakıldığı zaman kişi, o fırsatı kaçırmaması gerektiğinin düşünerek doğru kara verme yetisi azalacaktır. Böylece kişi aceleyle ve az düşünerek karar verecek ve alım davranışlarına etkileyecektir. O an için ilerisini ön göremediği için yanlış bir yatırım yanlış bir satın alım yapmış olacaktı.

Bitcoin Halving nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

FUDSTER Nedir?

fudster tanimi

FUD ve FOMO kavramları gibi bir FUDSTER kavramı da kripto para piyasası içerisinde yer almaktadır. FUDSTER kavramı adından da anlaşılacağı gibi FUD ile bağlantılı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavram FUD söylentilerini kripto para platformlarına yayılması sağlayarak kripto paralarda gerçekleşen düşüşten kar elde etmek için çabalayan kişilere denilmektedir. Bu kişiler hangi kripto para türünde düşüş yaşanmasını isteniyorsa o kripto para için olumsuz haberler yayarak kripto paranın piyasadaki işlem hacminin düşmesini amaçlamaktadır.

En İyi ve En Büyük Bitcoin ve Kripto Para Sitesi Hangisidir?

En iyi ve en büyük bitcoin aynı zamanda kripto para sitesi olarak seçilen üzerinde yapılan toplam işlem hacmi en yüksek ve en çok tercihe edilen kripto para sitesi Binance kripto para sitesidir. 2017 yılında kurulmuş olan Binance alt coin ticaretinde güçlü bir kripto para borsasıdır. Binance platformunda yaklaşık olarak 200’den fazla ticaret çifti ve kripto para işlem görmektedir. Komisyon ücretli bakımından diğer kripto para borsalarına göre oldukça uygun olan Binance piyasada alıcı için %0,1 oranında, piyasa yapıcı için de %0,1 oranında komisyon ücreti almaktadır. Piyasaya göre gayet uygun olan bu komisyon oranları ticaret hacmi ile %0,02 oranına kadar düşüş göstermektedir. Tüm bunların yanında Binance platformunun yerel kripto parası olan BNB yapılan işlemlerde kullanılmak isteniyorsa bu sefer komisyon ücretlerinde %25 oranında düşüş yaşanabilmektedir.

Mayıs 2021’den itibaren günlük kripto para işlem hacmi ile en büyük küresel kripto para borsası konumunda olan Binance, borsa üzerinden yalnızca küresel kullanıcılar tarafından SWIFT ile ABD Doları üzerinden para yatırma işlemine izin verilmektedir. Fakat bu satın alma işlemini de yaparken herhangi bir banka kartı ya da kredi kartı ile belirli sayıda kripto para satın alma işlemi yapabilmeniz mümkündür. Türk Lirası ve Euro başta gelmek üzere 19 farklı para birimleri kullanılarak da para yatırma işlemi yapılabilmektedir.

Binance kripto para borsası az bilinen alt coinlere yatırım yapmak ya da alt coin ticareti yapmak isteyen yatırımcılar için uygun bir platformdur. Bu tür bir ticaret için 100 ‘den fazla kripto para sunmaktadır. Binance platformu diğer tüm kripto para borsalarına göre daha gelişmiş grafikler sunarak FUD ve FOMO gibi yanlış değerlere kapılmanızı engellemek için birçok alanda gelişmiştir. Komisyon ücretleri de diğer borsalara göre oldukça makul fiyatlardadır.

Yearn Finance nedir? YFI nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Binance Kripto Para Platformu Avantajları Nelerdir?

binance kriptopara platformu olumlu yonleri
binance kriptopara platformu olumlu yonleri

En çok tercih edilen Binance kripto para platformunun avantajları aşağıda verildiği gibidir:

  • Yatırımcılar arasında en çok tercih edilen kripto para platformu olması ve yaygın bir kullanıma sahip olması açısından diğer borsalara göre daha düşük komisyon ücreti almaktadır.
  • Birçok farklı kripto para birimlerine ulaşabilirsiniz.
  • Yatırımcılara sunduğu gelişmiş grafikler ile doğru analizler yapmanızı sağlar.