• YARIM ALTIN
    8.183,00
    % -1,81
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5679
    % 0,15
  • € EURO
    34,9197
    % 0,71
  • £ POUND
    40,5858
    % 1,05
  • ¥ YUAN
    4,4960
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3496
    % 0,10
  • BITCOIN/TL
    2176592,339
    % 0,93
  • BIST 100
    %

Yetim Aylığı Nasıl Alınır?

Yetim aylığı bağlanması için anne ya da babası vefat etmiş olan çocukların başvuru yapması gerekmektedir. Yetim aylığı, gerekli koşulları sağlayan kişilere bağlanmaktadır. Yetim aylığı için belirlenmiş olan kriterleri sağlayan hak sahipleri yetim maaşı başvuru işlemlerini SGK sistemi üzerinden gerçekleştirmektedir. Eğer kişi başvuru yapmaz ise yetim aylığından faydalanmak mümkün olmamaktadır. Yetim aylığı başvurusu ise Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da İlçe müdürlüklerine yapılmaktadır.

Yetim Aylığı Nedir?

Yetim maaşı, vefat eden kişinin ardından geride kalan kız, erkek çocukları ve eş için SGK tarafından yardım amaçlı bağlanan paraya yetim aylığı denilmektedir. Engelli olan kız ve erkek çocukları için bu aylık, vefat eden kişinin arkasında bıraktığı ve engellilik oranının yüzde 60 olması durumunda bağlanır. Öğrenci olma ve yaş şartı gibi şartlar aranmadan aylık bağlı kalır, kişiler evlendikleri takdirde dahi bağlı olan aylık kesilmemektedir.

Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim maaşı başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmaktadır. Yetim aylığı başvuru yapıldıktan sonraki ay başında yatmaya başlamaktadır. Yetim aylıkları eşlerde olduğu gibi çocuklar tarafından da alınabilmektedir. Hem erkek çocuklar hem de kız çocukları yetim aylığı için başvuru yapabilmektedir.

Yetim Aylığı Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yetim maaşı başvurusunda gerekli evraklar SGK tarafından belirlenmiş olup buna göre yetim aylığı almaya hak kazanmış olan erkek ve kız çocukları gerekli belgeleri SGK’ya teslim ederek başvuru yapabilmektedir. Başvuru için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • SGK tarafından hazırlanmış olan başvuru evraklarının doldurulması gerekir
  • Yetim aylığına hak kazanılması için vefat eden anne veya babanın hizmet dökümü
  • Vefat etmiş olan anne veya babanın ölüm raporu
  • Başvuru yapan kişinin nüfus cüzdanı
  • Vefat eden kişinin en az 5 senelik sigortasının olması gerekir
  • Vefat etmiş olan sigortalının en az 900 gün prim ödemesi gerekir
  • Gerekli koşulların sağlanması durumunda, devam eden ayın ilk günü yetim maaşı yatmaktadır.

Mama ve bez yardımı başvurusu nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Yetim Aylığını Kimler Alabilir?

Yetim maaşını almaya hak kazananlar meclise sunulan torba yasası ile yeniden düzenlenmiştir. Yetim aylığı almaya hak kazanan kişiler şu şekildedir:

  • Vefat etmiş olan sigortalı kişinin en az 5 sene sigortalı olması gerekmektedir. Bu kişinin 900 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
  • Erkek çocukların öğrenim görmediği durumlarda 18 yaşını doldurana kadar ödeme alabilmektedir. Lise ya da dengi kurumlarda eğitim görüyorsa 20 yaşına kadar yetim aylığı alınabilir.
  • Üniversite okuyan erkek çocukları 25 yaşına kadar yetim maaşı almaya hak kazanmaktadır.
  • Kız çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için evlenmemiş olmaması ya da sigortalı bir işte çalışmıyor olması gerekmektedir.
  • Çocuğun çalışma gücü yüzde 60 ve üzerinde ise yetim aylıkları ömür boyu ödenir.

Yetim Aylığı Kesilir Mi?

Yetim maaşının kesilmesi çeşitli durumlarda söz konusu olmaktadır. Yetim aylığının kesilmemesi için bu konuda bilgili olmak gerekmektedir. Yetim aylığı başvurusunda olduğu gibi yetim aylığı kesintilerinin gerçekleşmesi için SGK’ya başvurusu yapmak gerekmektedir. Başvuruda bulunmayan kişilerin aylığı ödenir. Ancak durum tespiti yapıldığında yasal olarak ceza kesilmektedir. Haksız olarak ödenmiş yetim aylığı, durum tespiti yapıldığında faizi ile beraber geri alınmaktadır. Yetim aylığının kesildiği durumlar; sigortalı olarak işe başlanması ve evlenmek yetim aylığının kesilmesine yol açar.

Dul Aylığı Ne Kadar Oranda Bağlanır?

Dul maaşı, ölüm yardımı kapsamında verilen bir hizmet olup vefat etmiş olan eşin geride kalan yetim çocuklarının olması durumunda, bu aylıklar, kanun kapsamında belirlenen oranlarda hem eşe hem de çocuklara verilmektedir. Buna göre, çocuklara maaş bağlanmaması halinde, dul eşe maaşın yüzde 75’i verilmektedir. Çocuklara maaş bağlanması halinde çocuklara yüzde 30 ve dul eşe yüzde 60 oranında maaş verilmektedir. Duş eşin kamuda görev alması ya da emekli maaşı alması durumunda yüzde 50 oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.

Dul Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul maaşı başvurusu ikamet edilen ilde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne başvuru yapılmaktadır. Dul aylığına hak kazanılması için vefat etmiş olan eşin, gerekli prim ödemelerinin yapılmış olması durumunda yetim aylığı ödemeleri yapılmaktadır. E-devlet kapısı üzerinden başvuru yapmak isteyen hak sahipleri ise e-devlet şifrelerini PTT üzerinden satın alarak, online olarak da başvuru yapabilmektedir.

E-devlet Üzerinden Başvuru Yapmak İçin: E-devlet sistemine giriş yapılması için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekmektedir. Sisteme giriş yaparak arama kısmına ‘’Dul aylığı başvurusu’’ yazılmalıdır. Ardından açılan sekme sayfasında vefat etmiş olan eşin TC kimlik numarasına göre başvuru yapılmaktadır.

Dul Aylığı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanmaktadır?

Dul maaşı başvuru sonuçları en kısa sürede açıklanmakta olup SGK tarafından yapılan denetleme neticesinde, hak sahibi olan dul eşe maaş bağlanmaktadır. Dul aylığı vefat etmiş olan eşin, vefat tarihinin devam eden ilk ayın başında ödenmeye başlanmaktadır.

Dul Aylığı Sorgusu İçin: Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri tarafından sorgulanabilir, Ziraat Bankası ve PTT şubelerinden sorgu yapılabilmektedir. Yetim aylığı sorgusu yaparak ödemelerin yatıp yatmadığını ya da yetim aylığı onayının verilip verilmediğini öğrenmek mümkün olmaktadır.

Dul Aylığı Hangi Durumlarda Kesilmektedir?

Dul maaşı kesilmesi bazı durumlarda söz konusu olmaktadır. Hak olarak kazanılmış olan dul aylıkları, eşin ve yetim kalmış çocukların koşullarında meydana gelen bazı değişiklik durumlarında kesilebilmektedir. Buna göre, dul eşin yeniden evlenmesi durumunda kesilmekte olup, dul eşin sigortalı bir işe başlaması halinde, yetim erkek çocuğunun öğrenimine devam etmemesi durumunda 18 yaşında kesilmektedir. Ayrıca yetim kız çocuğunun evlenmesi halinde ya da sigortalı işe girmesi halinde kesilmektedir. Yetim erkek çocuğunun öğrenimine devam etmesi durumunda yetim aylığı 25 yaşında kesilmektedir.

KOSGEB başvurusunda aranan şartlar nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Maaşı ve Ek Geliri Olanlar Dul Aylığı Alabilir Mi?

Maaşı ve ek geliri olan kişilerin dul aylığı alması için vefat eden eş ile maaş hakkı bulunun ebeveynlerin farklı sigorta kollarına bağlı olması gerekmektedir. Vefat etmiş olan babasından ya da annesinden maaş hakkı kazanmış olan kişilerin bu haklarından vazgeçmeden dul aylığı alması mümkündür. Buna göre, vefat etmiş olan eş ya da ebeveynden herhangi birinin 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş olması gerekmektedir. Vefat etmiş olan eş ya da ebeveynin farklı sigorta kollarında çalışmış olması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda hem dul aylığı hem de emekli maaşı almak mümkündür. Boşanmış olan eşler, yeniden dul aylığı alabilmektedir. Ancak bunun için hak sahibinin yeniden Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da İlçe Müdürlüklerine bizzat olma şartı ile başvuru yapması gerekmektedir.

Yetim Ve Dul Maaşı Sorgusu Nasıl Yapılır?

Yetim ve dul aylığını sorgulamak için izlenen adımlar şu şekildedir:

  • Telefon ile ‘’ ALO 170’’ hattı aranmaktadır.
  • Telefonu vatandaş temsilcisi cevaplamaktadır.
  • Temsilciye dul ve yetim aylığı için başvuru yapılan tarih ve TC kimlik numarası iletilip, sorgulama yapılmak istendiği belirtilmelidir.
  • Bu talep üzerine temsilci maaş alımının onaylanıp onaylanmadığı, ne aşamada olduğu ve ne zaman yatırılacağı hakkında detayları kişiye bildirmektedir.