• YARIM ALTIN
    8.494,00
    % 0,66
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5081
    % 0,09
  • € EURO
    34,7806
    % -0,06
  • £ POUND
    40,6967
    % -0,02
  • ¥ YUAN
    4,4931
    % -0,08
  • РУБ RUBLE
    0,3456
    % -0,22
  • BITCOIN/TL
    2070335,124
    % 4,15
  • BIST 100
    %

Bitcoin Halving Nedir?

Bitcoin Halving Nedir?

Bitcoin Halving, yarılama anlamına gelen madencilik yapılarak üretilen kripto paraların blok başı hesaplanarak düşün ödüllerin belli bir sistem ile belirli bir aralık oluşturularak yarıya düşürülmesine denir. Bu sistem ile sadece kripto para üretilmesini değil aynı zamanda blockchain sisteminde kripto para transferlerinin kolay bir şekilde onaylanması için de önemli bir faktördür. Madencilik işleminin bitmesi ye da yapılan işlemlerin yavaşlaması kullanılan Bitcoin Halving sisteminin kullanımını etkilemektedir.

Madencilik yolu ile üretilen kripto para birimleri birim adedi belirlenerek üretilmektedir. Böylece kararlaştırılan kripto para adetlerinin üstünde bir üretim yapılmamaktadır. Üretim sınırının olması nedeni ile kripto para birimi fiyatlandırılmaları arz talep dengesine göre hem korunmuş olmakta hem de fiyatlandırma bu dengeye göre belirlenmiş olur. Aynı zamanda enflasyon da göz önüne alınarak önüne geçilmektedir.

Halving sistemi her on dakikada bir blok zinciri üretmek için tasarlanmış olan bir borsa madencilik sistemidir. Bu sistem ile madenciler çözmüş oldukları her blok için Bitcoin olarak ödül almaktadır. Bu sistem ile madenciliğin yanında Bitcoin üretimi de yapılmaktadır ve böylece blockchain ağındaki işlemler gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu işlemler ödüllerini blok başına yarı yarıya düşürür. Bu sistem Satoshi Nakamoto tarafından kurulmuş olup 31 Ekim 2008’den bu yana işlem görmektedir.

Bitcoin Halving Avantajları Nelerdir?

Bitcoin Halving, kripto para birimleri için yapılan madencilik faaliyetlerinde kazanılan madencilik ödülünü belirli aralıklar ile yarıya düşürülmesi işlemi olarak hayatımıza girmiştir. Yapılan bu uygulanmanın iki temel nedeni aynı zamanda avantajı bulunmaktadır. Bitcoin Halving avantajları şu şekilde verilmiştir:

  • Bu neden ve avantajlardan ilki, yapılan madencilik işlemlerinde her zaman kripto para birimlerine karşı inancı olan ve aktif kullanım gösteren tüm kullanıcıların ödüllendirilmesidir. İlk etapta madencilik ile kripto para üretimi yapan kullanıcılar işleme sokula Halving işleminden etkilenmemiştir. Daha sonra aktif kullanıcılarda bu sistem içerisine dahi edilerek diğer madencilere göre daha fazla blok ödülü toplamaya hak kazanmışlardır.
  • Diğer bir neden ise, sadece kripto para madenciliği için değil blockchain sistemi içerisinde yapılan para transferlerinin daha rahat bir şekilde onaylanması için yapılan işlemler oluşturulan bu ağın temelini oluşturmaktadır. Bu sistem ile kripto para birimlerinin üretilme adetlerinin sınırlandırılması ilk blok ödülü kazançları ile devam edilmesi durumunda tüm kripto para birimlerinin üretilmesine neden olmaktadır. Bu yüzden madenciler yaptıkları işlem sonrasında herhangi bir ödül kazanılmadığı için madencilik ağından çekilmeye başlayıp sistemin tıkanmasına neden olmaları mümkündür. Bu nedenle madencileri ağda daha uzun süre tutmak aynı zamanda kripto para birimi üretimi devam ettirmek için madenci sayısı artmaya başladıkça blok ödül fiyatlandırmaları düşmelidir. Böylece sistemin devamlılığı artması gerekir.

Yeran Finance nedir, YFI nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Bitcoin Cash (BCH) Halving Nedir?

bitcoin cash halving tanimi

Bitcoin Cash (BCH) Halving, kripto para birimi olan Bitcoin’in (BTC) madencilik ağı üzerinde yapılan işlemlerin belirli sebepler doğrultusunda yavaşlaması ile bu durumdan kurtulmak ve kullanıcılara daha hızlı bir sistem alt yapısı sunmak için 2017 yılında oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Bitcoin Cash (BCH) aynı Bitcoin’in oluştuğu gibi madencilik yöntemi ile oluşan bir kripto para birimidir. Madencilik ile ilgilenen kullanıcılar blockchain ile çözmüş oldukları her bir blok için Bitcoin Cash (BCH) ile ödül kazanmaktadırlar. Oluşturulmuş olan bu ödül sistemi ile madenciler hem Bitcoin Cash üretmekte hem de blockchain sisteminin devamlı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadırlar. Aynı zamanda güvenliğinin sağlanması için de önemli bir rol oynamaktadırlar.

Son verilere göre Bitcoin Cash (BCH) madenciliği blok başına 12,5 BCH ödül vermektedir. Bu ilerleyen yıllarda yapılan her madencilik işlemi için Bitcoin Halving olarak blok başına 6,25 BCH ödül verileceği ön görülmektedir.

Litecoin (LTC) Halving Ne Demektir?

litecoin halving nasil tanimlandirilir

Litecoin (LTC) Halving, madencilik ağından çatallanarak ayrılmış olan ilk kripto para birimi olmaktadır. Bu kripto para birimi 2011 yılında Charlie Lee tarafından oluşturularak piyasaya sokulmuştur. Madencilik piyasasının ilk alt coini olma özelliğini taşımaktadır.

Bilindiği gibi Bitcoin (BTC) madencilik sisteminde işlemlerin daha yavaşlamasından kaynaklana bazı düzenlemeler ortaya çıkmıştır. Çıkan bu düzenlemeler daha hızlı bir şekilde blockchain yapabilme imkânı oluşturmuş ve işlemler daha hızlı bir şekilde işlemeye başlamıştır. Litecoin (LTC) alt coini geliştirilmiş bu faaliyetler neticesinde oluşturulmuş bir kripto para birimi olup arz bedeli bellidir. Piyasaya toplam arz bedeli olarak 84,000,000 LTC sürülecektir. Halving sistemi aynı diğer kripto paralarda olduğu gibi Litecoin (LTC)’de de yapılmaktadır.

Halving sistemi Litecoin (LTC) ağında dört yıl aralıklarla yapılmaktadır. Dört yıl aralıklarla yapılan Halving Litecoin (LTC) çıkarımında her blok başına ödülü yarılamaktadır. Bu kripto para ilk çıktığında 50 LTC olarak piyasaya sürülmüş olup, 2015 yılında Halving uygulamasına girdiği için blok balına düşen ödül 25 LTC olmuştur. Son yapılan Halving sistemi ile bu miktar 12,5 LTC’’ye düşmüştür.

SafeBTC Coin nedir, nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Bitcoin Halving, Bitcoin Fiyatı İçin Ne Anlama Gelmektedir?

Bitcoin Halving, Bitcoin piyasası için yapılan her madencilik işleminde kazanılan ödülün yarıya indirilerek daha hızlı ve devamlı işlem yapılarak sistemin sürekliliğinin kazanılmasını sağlamaktadır. Yapılan bu yarılama işlemi kimi kullanıcılar için kötü olarak düşünülmektedir. Bunun nedeni ise her Bitcoin madenciliğinden kazanılan ödül miktarı yarıya indirilmektedir. Bu işlem madencilik ağını tehlikelere karşı korumak için oluşturulmuş ve blok sürelerini sürdürmek amaçlanmıştır. Bitcoin Halving ile Bitcoin hashing algoritmasında ayarlanabilir bir faktördür.  Bu hashrate değerleri Bitcoin piyasasında herhangi bir şekilde sapmaya neden olursa blok süreleri yavaşlayacak ve zorluk ayarları yani 10 dakikalık blok sürelerini tekrar kazanabilmek için yeniden ayarlama yapılması gerekir. Bu yüzden madencilik bilgisayarın yeni bir blok çıkarmasına yardım etmek için ne kadar çalışması gerektiğine dair belirli ayarlamaları yapması gerektiğini belirleyerek işleme sokar.